Stoomwassmelter

Om ramen te smelten zijn er meerdere mogelijkheden. Ik heb ze regelmatig uitgesneden om de brokken dan te smelten in de stoomwassmelter op een gasbek. Deze stoomwassmelter is eigenlijk een stoomontsapper voor fruit.

stoomwassmelter, gasbek

Het grootste nadeel hiervan is het doorknippen van de draad. Het raam dient weer te worden bedraad alvorens nieuwe raat in te smelten. Dit wordt voorkomen in de zonnewassmelter, waar het raam in zijn geheel wordt in geplaatst.

zonnewassmelter

Het nadeel van deze methode is dan weer dat ik tijdens de hoogdagen van de zon weinig ramen heb om te smelten. Ik heb er meer in het voorjaar en die moet ik dan zien te bewaren tot in de volle zomer. Mijn nieuwste methode is uitsmelten door stoom, maar dan in de broedbak zelf. Een volle broedbak plaats ik op deze bodem.

stoomwassmelter, bodem

De stoom wordt geleverd door mijn stoomreiniger. De bodem is nu volledig klaar, het deksel moet ik nog maken. Tijdens de test bleek dat dit deksel minstens van betonplex moet zijn om niet te vervormen. Ook bleek dat er tussen de broedbak, de bodem en het deksel tochtstrips moeten worden geplaatst om teveel stoomverlies te vermijden.

stoomwassmelter, prototype

Op een uurtje had ik bij de test wel 12 ramen zuiver. Een ander voordeel is volgens mij dat ook de broedbak degelijk is ontsmet. Het hout voelde echt heet aan tot buiten. Dit is dus niet geschikt voor een kunststofkast. Maar de oude broedbakken die in het voorjaar worden opgeruimd, laten zich op deze manier wel vlot verwerken. De broedbak is direct zuiver en de ramen kunnen bijna dadelijk weer worden ingesmolten met waswafels. Ze moeten alleen nog even worden gekookt met 6% soda om mooi zuiver te zijn.

afkoken ramen