Inwintering gestart

Gisteren zijn de thymovarplaatjes verwijderd en de voerbakjes gevuld. Ze zijn nu volledig gevuld en dit hou ik nu dagelijks bij gedurende de volgende 10 dagen. Door de massale aanbieding van suiker in plaats van soms kleine beetjes, gaan ze deze eerder als voorraad opslaan en niet meer als zodanig gebruiken om het volk te prikkelen. Op één volk na was overal voldoende broed aanwezig. In deze bak was ook de gemerkte koningin niet meer te vinden en bijgevolg worden deze ramen gebruikt met het voer en de opzittende bijen om de jonge volkjes nog wat te versterken. Het aantal te verdelen ramen klopt juist om alle kasten in te winteren op 10 tot 12 ramen. De bijen hadden veel gepropoliseerd en door de hoge buitentemperatuur plakte alles snel aan elkaar. Hoe verwijder je daarna die propolis van je handen? Simpel wassen met slaolie. Hierna even de handen wassen met zeep en klaar is kees.

propolis, handenpropolis, handen, slaolieDSC_0513 (Custom).jpgVermits ik vrij veel jonge volkjes heb opgezet en de ganse maand augustus slechts heb geprikkeld om een groot wintervolk te maken, is de voorraad apigold veel te klein om alle volken in te winteren. Ik heb daarom maar besloten om ze in te winteren met zelfgemaakte suikeroplossing. Een tonnetje wordt gevuld met 15 kg suiker en 10 liter warm water. Slechts 5 minuutjes roeren met de betonmixer en een nieuwe portie is klaar. Het enige probleem is dat ik meer suiker verbruik dan de lokale Okay kan leveren. Ik heb er dan maar apart bijbesteld. Mocht dit te lang op zich laten wachten kan ik altijd nog naar een lokale groothandel voor horecabenodigdheden. Daar kan ik suiker kopen in zakken van 25kg. Als ik elke dag 2 liter geef zijn ze binnen 10 dagen met 20 liter bijgevuld en kunnen ze ertegen tot het voorjaar. Ik probeer om niet te gierig te zijn met invoeren. De prijs van dit beetje suiker is toch niet te vergelijken met de honing die ze leveren. Een productievolk levert toch vlot 30 kg honing en krijgt daar dan later 15 kg suiker voor in de plaats. In het jaar ervoor hebben ze als jongvolk ook 15 kg suiker gehad en eigenlijk ruilen ze dus een kg suiker voor een kg honing. Dan kunnen wij toch niet gierig handelen.suikersiroopDSC_0515 (Custom).jpgroeren suikeroplossing