Verlof dag 1

De eerste dag van mijn verlof zit er op. Alhoewel… wegens de jaarlijkse kermis is de een of andere lawaaikraai het ene na het andere lied uit mijn jeugd aan het verkrachten. En dat noemen ze dan een coverband! Het lijkt wel of mijn bed naast de boxen staat en het café is toch echt wel 100m verder gelegen.

Vanmorgen heb ik de bijenstand in Gerhagen wat opgeruimd. Voor de kasten ga ik volgende maand krokussen planten en de bodem dan bedekken met een dikke laag schors. Ik heb ze een nieuwe drinkbak gegeven en op enkele kasten heb ik nog wat honingzolders gezet met uit te likken ramen. De bakken staan op een lege honingbak en boven de voerplank. Na 3 dagen worden ze weer weggehaald en opgestapeld met telkens een krant tussen. Onder en boven de toren plaats ik een separatorrooster om ongedierte zoals muizen en wasmotten uit de toren te houden.

bijenstal

De uien uit de moestuin hangen in tros te drogen. Een mooi resultaat en daarom zal ik er volgend jaar beslist meer planten.

uienoogst

Namiddag een fietstochtje gedaan naar Diest en dan verder langs de Demer naar Zichem. De reuzenbalsemienen staan fantastisch in bloei. Volgende week als het zaad rijper is, nog eens langs gaan. Daar zou men een kast bijen moeten plaatsen. En in het voorjaar is er wellicht zelfs honingdracht te halen van het groot hoefblad. Enorme velden met reuzenbladeren gezien.

Tegen de avond heb ik dan de barbecue weer heetgestookt met enkele houtblokken en een brood gebakken in de rookkast. Toen de temperatuur wat was gezakt, heb ik twee pizza’s gebakken in het barbecuedeel. Ik bak de pizza’s op vuurstenen die nog van mijn grootmoeder waren. Hierop bakte ze brood en taarten in de oven van de leuvense stoof.

barbecue

barbecue, brood bakken

barbecue, pizza bakken

Voor de pizza’s gebruik ik het normale brooddeeg. 250g voor twee stuks. Ieder belegd dan zijn eigen pizza naar keuze met salami, chorizzo, gedroogde tomaten, ansjovis, mozarellakaas, paprikastukjes, champignons enz. Slechts 10 minuten kneden, 30 minuten rijzen, uitrollen en beleggen. Bakken op 12-15 minuten. Bijna even snel als een diepvriespizza, maar die wil je dan niet meer.