Varroabestrijding en honing roeren

Elk volk heeft na de honingafname vorige week een behandeling gekregen met thymovar. Ik heb eerst drie dagen gevoerd en daarna de plaatjes gelegd. Na 3 weken worden de plaatjes vervangen voor een tweede periode van 3 weken.  Deze maand voer ik slechts om de 2 dagen 1 liter apigoldsiroop om het broednest niet te fel in te krimpen. Door langzaam in te voeren, blijft de koningin ruimte overhouden om te leggen. Pas als de kasten genoeg wegen stop ik met voeren. De jonge volkjes krijgen hun behandeling tegen de mijt pas in augustus- september en kunnen nu nog volledig onverstoord hun volk verder uitbreiden. Ze zijn varroa-arm opgestart en kunnen er dus nog even tegen. Vermits de volkssterkte van de oude volken nu snel begint af te nemen door de verminderde eileg van de koningin en de jonge volken blijven groeien zijn ze eind september bijna even groot en beiden goed overwinterbaar. De jonge volken krijgen wel nog naar behoefte regelmatig een waswafel bij om uit te bouwen.

De zomerhoning is volledig geklaard en ik ben nu begonnen met het roeren. Om de fijne kristallisatie sneller op gang te krijgen en de honing mooi smeerbaar te krijgen, roer ik dagelijks  in kleine hoeveelheden. Ik had nog 3 potten crémehoning van vorig jaar en deze heb ik gemengd met 3 potten nieuwe honing. Deze wordt enkele minuten intens geroerd en elke dag wordt de hoeveelheid verdubbeld en weer geroerd. Na een week is de ganse emmer gevuld met 20 kg crémehoning die kan worden ingepot. De grote vaten blijven ondertussen onaangeroerd en er komt op deze manier ook geen lucht of vocht in de honing. De honing die wordt ingepot is op deze manier slechts een vijftal keer geroerd en dat komt de smaak en bewaarbaarheid zeker ten goede. Bij het inpotten wordt de emmer niet volledig geledigd en het restvolume weer verdubbeld met verse honing. Hiermee gaan we door tot alle honing is ingepot. Dit geldt voor de zomerhoning die relatief traag kristalliseert en dan nog vaak met grote kristallen. Dit geldt niet voor de junihoning. Deze bevat dit jaar zoveel acacia dat hij wellicht zeer lang vloeibaar blijft. Voor de liefhebbers van ‘lopende’ honing wordt deze zo ingepot naar behoefte. Het grote vat blijft ook gewoon gesloten om vocht en lucht zoveel mogelijk te vermijden. Het mengen van verse honing met een kleine hoeveelheid honning die smeuiig is gekristalliseerd, noemen we enten van de honing.