Zomerhoning

Onze nationale feestdag is dé slingerdag voor vele imkers in België. De lindebomen en de tamme kastanjes zijn nu uitgebloeid en het honingfeest is voorbij. De nectar en stuifmeelbronnen die de bijen nu nog krijgen voorgeschoteld, mogen ze voor zichzelf houden. Mijn schoonvader slingerde op de nationale feestdag en ik volg zijn gewoonte. Waarschijnlijk was de hoofdreden gewoon dat ze op die dag niet moesten gaan werken. Om zeker alles klaar te krijgen op die ene dag, had ik wel alles de zaterdagavond al klaargezet. De zondagmorgen om 7u begonnen we aan de kastcontroles en honingafnames. Zonder rook namen we simpel de honingbakken weg, zetten ze even opzij, en controleerden in de broedkasten wat we moesten zien. In enkele bakken zou de nieuwe koningin dit weekend aan de leg moeten zijn. In alle gevallen was dit ook zo en dat is dus weer een zorg minder. Hierna werden alle honingramen één voor één uit de honingzolders genomen en de bijen in een zwermkist afgeveegd. Deze kistjes had ik in de voorbije week als proef gemaakt en ze voldoen bijna perfect. Alleen de afwerking moet in de winter nog wat worden bijgestuurd. Zodra de zwerm groot genoeg was, 2-2.5kg jonge bijen, namen we de volgende bak en werd de volle opzij gezet. Regelmatig werden de bijen besproeid met water. Op het einde van de honingafnames had ik zo 5 kunstzwermen klaar. Ze zijn dan ’s avonds besproeid met oxaalzuuroplossing tegen de varroamijt en in kasten met waswafels overgezet. De volgende morgen hebben ze dan een leggende koningin gekregen in een kluisje en werd ook het vlieggat klein opengezet. De bijen hebben alleen kunstraat gekregen en een bak voedersiroop. Hiermee kunnen deze jonge bijen nu aan de slag om legplaatsen voor de koningin en opslagplaatsen voor hun wintervoorraad te bouwen. Ik laat ze nu gerust tot volgende zondag. Normaal moeten dit voldoende sterke volkjes worden om de winter door te komen.

De ganse namiddag is er dan geslingerd en ’s avonds heb ik me even beziggehouden met de kunstzwermen. Na een verkwikkende slaap, ben ik herbegonnen omstreeks halfvier en was juist op tijd klaar om rond negen uur de eerste patiënt te ontvangen.

Momenteel staat alle honing in de kelder. Hij moet nog wel klaren, maar het was te warm om hem boven te laten staan. De honing van juni lijkt heel lang vloeibaar te blijven. Dit is vermoedelijk door het hoge gehalte aan acacianectar. Deze honing doe ik dus momenteel al in potten. Veel mensen prefereren vloeibare honing. Voor mij is dit echter een raadsel.  Het geeft toch maar een kliederboel. Ikzelf prefereer crémehoning. Deze is namelijk multi-inzetbaar. Crémehoning is smeerbaar op een boterham, oplosbaar in koffie of thee, mengbaar in brooddeeg, smeerbaar in vleesmarinades enz. Er is weliswaar meer werk aan de produktie van crémehoning. Er moet meer worden geroerd om kleine kristallisatiekernen te verkrijgen, maar dan heb je ook wat. De zomerhoning wordt smeerbaar geroerd alvorens in te potten. Hierover later meer.

En voor de liefhebbers: ik verkoop momenteel twee volken op een dubbele segenbergerbroedbak.