Jonge koninginnen aan de leg

Eergisteren plots een enorme bedrijvigheid opgemerkt aan een apideakastje. Veel bijen aan het stertselen op het kastje en veel rondzoekende bijen in de tuin. De koningin zal dan op bruidsvlucht zijn. Helaas nam de bedrijvigheid niet af en zelfs tot na 22u bleven ze onrustig. Ook gisteren bleven ze in de dezelfde staat van opwinding. Wanhopig op zoek naar hun koningin en hun geurstoffen verspreiden om zonodig een vreemde koningin binnen te lokken. Ik heb dan gisterenavond even de raampjes gecontroleerd en de koningin was inderdaad verdwenen. Ze hadden zelfs een redcel opgetrokken maar er was in geen velden of wegen natuurlijk een eitje te bekennen. Vanavond kastje dichtdoen en dan morgenvroeg gaan afslaan bij de bijenstand. Dan kunnen ze zich inbedelen bij een ander volk. Deze koningin was geboren in de couveuse en had ik al gemerkt. De drie andere apidea’s in de tuin hadden op dat moment slechts gesloten rijpe doppen. Ik werd dus wel wat ongerust. Ik zag aan de drie kastjes vanmorgen echter veel stuifmeel binnenkomen en heb ze even geopend. Alledrie een massa eitjes, wel nog geen larven.Ik heb de koninginnen niet opgezocht, maar wel het roostertje dichtgedaan. Dan kan hare majesteit alvast niet meer weg en kunnen er ook geen darren binnen. Er zijn nu dus weer 5 koninginnen aan de leg. Vermits ik zondag de honing ga afhalen, zullen we ook nog wel enkele schudzwermen maken van de jonge bijen in de honingzolders. Die krijgen dan zo’n jonge koningin mee in een kluisje.