Controle bijenvolken

De controle van de produktievolken ging dit weekend wat sneller. De volken die nu met een jonge koningin of nog een dop zitten in de broedbak, heb ik ongemoeid gelaten. Er is al vrij veel nectar binnengehaald en als de lindedracht op deze manier verdergaat, zal ik deze week de honingzolders in de gaten moeten houden. Het is nu zaak dat ze ruimte blijven hebben. Mocht de honingkamer vol raken, beletten ze namelijk de jonge koninginnen om aan de leg te gaan.

De controle van de jonge volkjes is ook vlot verlopen. Er zijn drie broedafleggers goed aan de leg en gestaag bouwen ze waswafels uit. De drie kunstzwermen van vorige week doen het blijkbaar ook prima. Alle drie hebben ze hun 5 waswafels al over de halve hoogte opgebouwd en de koninginnen zijn prima aan de leg. Nu om de paar dagen het voer controleren en eventueel een waswafel bijgeven. De apidea’s waar deze koninginnen uitgehaald zijn, doen het ook prima. Twee hebben doppen aangezet en de kastjes zitten barstensvol bijen. Ik heb de kastjes dan maar uitgebreid en een voerbakje vervangen door 2 raampjes. De kastjes hebben nu dus 8 raampjes en een voerbakje. We zullen wel zien of ze nu nog een nieuwe koningin kunnen optrekken. Ik heb ze in de tuin gehangen om dit beter te kunnen opvolgen. DSC_0424 (Custom).jpgZe zijn wel niet echt gemaakt om er twee boven elkaar te zetten, maar mits wat schuiven met de bodemplaat zijn alle openingen toch gedicht.