Januari

Deze maand is wellicht de rustigste van het ganse imkerjaar. De winterbehandeling tegen de varroamijt zit er op. De volken hebben ook nog geen noodvoedering nodig. Alhoewel dit met het zachte weer wel eens snel zou kunnen veranderen. Er is in januari dan ook geen enkele noodzaak om de kasten te controleren. Het is te laat om nog iets te doen dat had moeten gedaan zijn en het is nog te vroeg voor nieuwe ingrepen.  Het enige dat we nu doen, is het opmaken van het jaarschema voor 2013. De exacte weersomstandigheden zijn weliswaar niet op voorhand bekend en bijgevolg kunnen we ook geen datum plakken op de toekomstige werkzaamheden. Maar ik gebruik slechts de aanduidingen begin, helft en einde van de maand en dat geeft voldoende mogelijkheden. Het knutselwerk thuis is ook bijna helemaal klaar. De nieuwe Kempische kasten zijn geverfd en alle was is gewafeld. Er moeten alleen nog nieuwe broed- en honingraampjes worden gemaakt in de loop van deze maand. Op de Gerhagenstand plan ik dit voorjaar nog wel iets. Voor half maart, als het kouder en droger wordt, zou ik nog de nieuwe stelling voor de kasten willen plaatsen. Het mag dan geen probleem zijn om de kasten voorzichtig een meter naar achter te verzetten onder het dak, de nieuwe stelling te plaatsen met de poten in betonblokken en de kasten terug naar voor te zetten.

Ook met de planten is het rustig in januari. Buiten het knotten van de wilgen kan er nu niet veel gebeuren. Hopelijk gaan met dit zachte weer de krokussen nog niet in bloei komen. Ik merk ook dat de eerste wilgenkatjes al flink uitpuilen. Door de regen die vaak met dit zachte weer gepaard gaat, is het voor de bijen toch niet mogelijk om buiten te komen. Tijdens de krokussenbloei en eigenlijk geldt dat voor elke dracht, zijn er droge en zonnige periodes nodig of de bijtjes hebben niks aan al die uitgeregende bloemenpracht.

Ook in de serre is nog niks te beleven. De citrusplanten bloeien nog volop en de bladeren van de gemberplanten zijn afgestorven. De jonge plantjes die ik in potjes heb gezet voor de plantenruildag in maart staan er fris bij. De temperatuur in de serre schommelt nu dag en nacht rond de 8-10 graden. Moest het tijdens de dag wat droger zijn, kon ik de serredeur al wat langer openzetten om de luchtvochtigheid in de serre iets te doen dalen. Alhoewel er nog geen schimmelproblemen zijn, houden we onze ogen wel goed open.

Morgenavond geeft de imkervereniging haar nieuwjaarsreceptie. Dan kunnen we weer even bijpraten. Dit jaar is gevraagd aan de leden om zelf iets mee te brengen als versnapering. Mijn vrouw zal wat honingcakejes bakken en zelf ga ik een cake maken in de vorm van een bijenkorf.