10 september 2012

De drie jonge volkjes hebben hun 6 liter voer opgenomen. Ik heb vandaag dus een half hoogsel opgezet met een verdamper voor mierenzuur. Ik heb onlangs enkele ‘universalverdunsters’ gekocht: een verdamper voor mierenzuur die me erg practisch leek in zijn toepassing. Ik heb even gegoogled naar de gebruiksaanwijzing: universalverdunster. Het lijkt me in elk geval erg praktisch dat ik geen papier op de juiste maat moet knippen zoals bij de liebigverdamper, maar dat ik de verdampopeningen naar believen kan vergroten of verkleinen. Ook het klaarmaken thuis was geen enkel probleem en het vervoer naar de stand ging zonder problemen. Geen druppel verlies en geen geur in de wagen. Op de stand simpel de dekplaat met voerbak op een honingzolder gezet, de verdamper op de ramen en de honingzolder er terug over geplaatst.

universalverdamper, mierenzuurIk heb voor de 7 ramen 50 ml mierenzuur van 85% genomen en zal na een paa dagen wel controleren hoe de verdamping verloopt. Ik vind het mierenzuur in deze verdamper alvast veel beter afgeschermd van de imker en de bijen dan bij de Liebigdispenser. En als het verdampt, werkt het ook. Daar mag geen twijfel over bestaan. Als de voorziene hoeveelheid vderdampt binnen de 5  dagen, heeft het mierenzuur gewerkt. Natuurlijk ga ik dit weekend de gevallen mijten tellen. Hopelijk valt het resultaat mee en kunnen ze er tegen tot in december.