7 september 2012

De kasten in Gerhagen zijn nu gecontroleerd en 11 van de 12 vertonen mooie broedplaten en ze zijn op gewicht ingewinterd. Eén volk is moerloos en bijna zonder bijen. Deze zal ik volgende week op een avond, als alle bijen binnen zijn, eens opruimen. De twee zwermen die ik heb gevangen zijn wel de mooiste van de reeks. De laatst gevangen zwerm ben ik nu pas beginnen invoeren. Ik heb deze in een segeberger zitten en heb er een segebergervoerbak voor aangeschaft die een volledige bus voer kan bevatten. Vermits september nog hoge temperaturen kent, heb ik wel niet alles in één keer gegeven. Ik ben te bang voor schimmels en gisten. Ikcontroleer de opname toch dagelijks.  De drie jonge volkjes staan op 7 ramen en de rest van de kast heb ik opgevuld met isolatieplaten. Ook deze hebben nu een voerbakje gekregen van 2 liter. Als ze de eerste 6 liter op hebben, ga ik ze eerst nog kort behandelen met mierenzuur. Pas daarna krijgen ze de rest van het wintervoer. Ik geef wel eerst een deel van het wintervoer alvorens te behandelen. Mierenzuur dient namelijk op een afstand van het broed te worden neergezet en de eerste voertoediening zorgt al voor een beschermende krans rond het broednest. Gans september is trouwens nog geschikt om volken in te winteren.