28 juli 2012

Vandaag de twee segebergers geslingerd. Ze heben 3 weken geleden een koninginnenrooster gekregen tussen de tweede en de derde bak. Er was dus ook geen broed meer aanwezig. Niet alle cellen waren verzegeld maar er drupte toch geen nectar meer uit de raten bij de schudproef. Morgen als ik ga afschuimen, zal ik ook met de refrctometer het vochtgehalte bepalen. Het leverde in elk geval weer 30 kg honing op. In totaal heb ik nu een 180 kg, wat veel te weinig is voor 8 produktievolken. 30 kg per volk vind ik eerder normaal  en 40 kg in een topjaar. 

Misschien heben we volgend jaar wel weer eens een topjaar. Bij het inhangen van de thymovarstrips is me opgevallen dat er een paar mindere volken bij zitten. Misschien ga ik de zwakke volken wel verenigen . Ik heb er nu 16 die ik moet gaan inwinteren en ik heb er volgend jaar slechts 8 nodig. Een tiental sterke volken inwinteren, zou dan toch moeten volstaan.