Maart

Wat gaan we nu in maart doen aan en voor de bijen?

Maart:

Huiswerk: Broedramen wafelen (om kasten van jonge volken aan te vullen en een volle broedbak om op oude volken op te zetten) 

Opm.: De jonge volkjes hebben nu al een volle kast omdat ik ze kon aanvullen met de voerramen uit de lege kast.

 

Standwerk: °Begin maart: Verhuizen oude volken naar opfokstand en jonge volken naar produktiestand, propere bodem geven en eventueel nieuwe folie opleggen, oude voerramen vervangen (dit waren de ramen van de oorspronkelijke broedaflegger) en verder volhangen met waswafels.

Het verhuizen wordt dit jaar niet gedaan wegens de geplande houtkap. De jonge volken blijven waar ze staan en gaan daar produceren. De oude volken blijven ook staan en worden gebruikt om wat mee te spelen. Ze moeten dienen om enkele technieken te oefenen. De standplaats zal ook worden gebruikt vanaf mei om de nieuwe jongvolken dit jaar op te kweken. Ze staan dan volgend jaar al op de juiste plaats.

 

                  °Einde maart: nieuwe segenberger of broedbak met verse waswafels opzetten op oude volken. 

Opm.: De oude volken gaan op 2 broedbakken. Wellicht ga ik een mal maken om er een segenberger te kunnen op plaatsen. De segenbergerbak kan dan simpel worden afgesplitst om een collega-imker bij te staan na het verlies van zijn volken. Ik ben voorlopig niet van plan om er een honingkamer op te zetten. De voorziene vier volken leveren me normaal voldoende honing. Maar dit kan ik natuurlijk nog herzien, afhankelijk van de kwaliteit van dit bijenjaar. Anders zullen ze dienen om voldoende afleggers te produceren voor volgend jaar. Hoe meer jonge volkjes ik kan overwinteren, hoe meer produktievolken ik het jaar erna kan inzetten. Een eventueel overschot kan ik dan wellicht kwijt aan collega’s die hun volkjes verloren hebben. Ik heb me voorgenomen om volgende winter 16 volken in te winteren. Dubbel zoveel volken geeft misschien wel dubbel zoveel werk, maar ook dubbel zoveel plezier. Een volk dat geen honing moet produceren, kan wellicht eens stuifmeel leveren, wat uitgebouwde wasraten, enkele volle voederramen voor de jonge volken en propolis.