Handcrème en lipbalsem

Vandaag heb ik een beetje was verwerkt tot handcrème en lipbalsem. De receptjes heb ik overgenomen uit een imkersboek: Zelf bijen houden. Ik heb ze wel wat aangepast naar de produkten die ik had liggen.

Voor de handcrème heb ik 250 ml olijfolie gebruikt en hierin 30 g rode palmolie en 80 g kokosolie in gesmolten. Hierna heb ik in deze olie 80 g bijenwas gesmolten. Door een testdruppel op het aanrecht te laten stollen, kon ik door toevoeging van meer was of meer olijfolie de juiste smeerbaarheid bekomen. Hierna heb ik de pan van het vuur gehaald en bij een beginnende stolling essentiële olieën toegevoegd: 10 druppels lavendelolie, 10 druppels rozemarijnolie en 10 druppels geraniumolie. De crème heb ik hierna in potjes gedaan met een etiket er op.

Voor de lipbalsem ben ik begonnen met het verwarmen en mengen van 225 g bijenwas en 420 g kokosolie. zodra dit gemengd was, heb ik de pan weer van het vuur gehaald en er nog 100 g acaciahoning aan toegevoegd en een flesje van 50 g vanille-extract. Door grondig roeren tot volledige afkoeling ontstond er blijkbaar een soort emulsie van de vetten met het extract en kon ik dit hierna in kleine potjes doen met etiket.