Ontsmetting materiaal

Vandaag ben ik begonnen met de ontsmetting van het bijenmateriaal. De lege broed- en honingbakken heb ik proper gekrabd om de was- en propolisresten te verwijderen. Hierna heb ik ze met een gasbrander uitgebrand. De bakken worden nu langs buiten nog geschuurd en terug geverfd. Door het uitbranden zouden alle ziektekiemen toch moeten worden vernietigd. 

De verschillende stappen waarmee ik probeer de ziektes van mijn bijenvolkjes te voorkomen zijn dus:

1. Een produktievolk is een jong volk met een  jonge koningin van het voorbije jaar.

2. Ze zitten op propere waswafels die ze het voorbije en lopende jaar hebben uitgebouwd.

3. Ze krijgen in het vroege voorjaar een propere bodem.

4. In de ontsmette honingzolders krijgen ze voor de helft nieuwe waswafels.

5. In het voorjaar wordt er darrenraat gesneden.

6. Ze geven 1 of 2 aflegggers om zwermen te voorkomen.

7. Ze worden in juli en augustus behandeld met mierenzuur.

8. Ze worden ingewinterd in augustus met ongeveer 20 kg suiker.

9. Ze krijgen begin december een oxaalzuurbehandeling.

10. In hun derde jaar, na het produktiejaar, krijgen ze een broedbak opgezet die ze volledig mogen uitbouwen en als nieuw volk starten met een nieuwe koningin.

 

Dit tienpuntenplan ga ik volgend jaar verder uitvoeren en we zullen zien af het nog verder dient te worden verbeterd.

2 gedachten over “Ontsmetting materiaal

  1. Hallo Eugeen ,
    is 20 kg suiker / kast niet wat veel ? Heb je al een ervaring van vorig jaar hoeveel voer er nog reste ?
    grtz Bjorn

    Like

  2. Die 20 kg moet in een normaal jaar ook maar 15 kg zijn. Omdat ze in augustus en september nog zoveel hebben opgegeten, had ik nog wat bijgegeven. Ik weeg mijn kasten elke maand en ze zijn nu even zwaar als vorig jaar Nieuwjaar. Ik heb dit jaar in februari bij 2 kasten een pak apifonda moeten bijgeven. Ik had geen voer teveel. Bij het inhangen van het darrenraam en bij het maken van de afleggers neem ik wel telkens een voerraam uit, doch dit is juist zo waardevol voor die afleggers.

    Like

Reacties zijn gesloten.