Canadahout

Deze voormiddag heb ik een schatting gemaakt van het hout naast de bijenstand. Ik telde 85 populieren. De dode of miezerige niet meegerekend. De modale boom had op anderhalve meter hoogte een omtrek van 125cm. 

Om de hoogte van de boomte te schatten, heb ik gebruik gemaakt van een laserkijker die ik vroeger gebruikte om afstanden te schatten voor mijn verdovingsgeweer. Dit toestel meet de afstand tot het dier waar je naar kijkt. De exacte afstand geeft dan een idee over de druk die nodig is in mijn verdovingsgeweer om het dier met een verdovingspijl te raken.Door onder de boom te gaan staan en te meten naar de top van de boom, geeft de kijker die afstand weer. Ik keek naar een punt aan de boomtop waar de stam nog de dikte had van ongeveer 20 cm. Dit leverde een gemiddelde hoogte van 15 meter. In werkelijkheid is de boom nog wel enkele meters hoger, maar wordt naar mijn idee al wat dun voor mooi bruikbaar hout.

Na wat googlen vond ik dat de omtrek x de omtrek x 0.08 x de hoogte het volume hout aangeeft. Zonder de takken en de top zou de gemiddelde boom dus 1,875 m³ hout moeten opleveren. Dat levert dus 159 m³ canadahout op.

Ik ben benieuwd of ik gemakkelijk iemand kan vinden om ze te rooien. Geïnteresseerden mogen zich alvast melden.