varroabestrijding

Zaterdag bij een vluchtige controle (vliegplank en unster) opgemerkt dat de kasten een beetje aan gewicht waren verloren. Vermits het ook zondag nog niet geheel droog bleef, toch maar de voerbakjes weer gevuld met suikersiroop. Vandaag was de temperatuur veel beter en de week zet goed in. Daarom vanavond de tweede ronde mierenzuur begonnen. 100ml in de Liebigdispenser en deze keer niet op een blokje van 10cm. Er zou eigenlijk al een voederkrans rond het broed moeten zitten en ik heb de verdamper ook in een hoek van de kast gezet op de ramen. Een honingzolder was nu hoog genoeg om rond de verdamper te passen. Op een week zouden de verdampers nu moeten leeg zijn. De jonge volkjes heb ik nog wat bijgevoerd (was geleden van vorige week woensdag) maar ze doen het prima. Hier ga ik volgend weekend nog eens controleren en dan beslissen of ik al met de thymovarstrips begin of nog enkele weken wacht. Een jong volk dat nog in aangroei is, zou ik nog niet mogen storen met thymoldampen.

In de voorbije dagen hebben we ook de serre wat beplant en de kruidentuin verplaatst. Alle kruiden zijn gedeeld en verplant naar de plantruimtes op het terras. Waar zich eerst de kruidentuin bevond, is nu plaats voor een tuinhuis en de kruiden staan nu vlak naast de keukendeur. Het opdelen en verjongen van de kruiden is sowieso een werkje dat om de paar jaar zou moeten gebeuren.