Lieveheersbeestjes

Vandaag ben ik er in geslaagd nog enkele mooie foto’s te maken van de dieren en de planten bij de bijenstand. In de albums kun je die bekijken. De lieveheersbeestjes zijn toch een klasse apart. Er lijken zoveel soorten te bestaan: tweestippelig, zevenstippelig, tienstippelig …

Dat ze jagen op bladluizen is hier goed te zien op de Absintalsem. Deze plant wordt altijd zeer snel gekoloniseerd door bladluizen en dat hebben de lieveheersbeestjes natuurlijk ook snel door.

lieveheersbeestje, bladluizen

Het betreft hier een zevenstippelig lieveheersbeestje, de Coccinella septempunctata. Een twintigtal meter verder vindt ik enkele lieveheersbeestjes in hun multiculturele samenleving.

lieveheersbeestje

lieveheersbeestje

Als mijn determinatie klopt, betreft het hier een tienstippelig lieveheersbeestje (Adalia decempunctata) dat een tweestippelig lieveheersbeestje (Adalia bipunctata) nauwkeurig onderzoekt. De kleur van de schilden is sterk wisselvallig en ook de kleur van de vlekken, maar de pootjes van het tienstippelig zijn oranje en die van het tweestippelig zijn zwart.