Tweede honingoogst 2011

De 16 ramen die ik had afgehaald, geen 20, maar wel allemaal  voor de volle 100% verzegeld, heb ik deze voormiddag geslingerd.honnig slingeren,verzegeld raam Ze brachten 19,8kg honing op de weegschaal. Dat zijn dus toch weeral 39 potten. Ik heb geprobeerd om te ontzegelen met de föhn en dat ging perfect en vliegensvlug. Enkele ramen die vorig jaar nog waren bebroed, heb ik met de ontzegelvork moeten ontzegelen. Als de honing wordt opgeslagen in onbebroede raten, worden de deksels geplaatst met een laagje lucht er onder. Dit laagje kan dan worden verhit, waardoor de dekseltjes smelten en deels wegspringen. Als de raat ooit is bebroed, leggen ze de wasekseltjes vlak op de honing en lukt het niet om ze af te smelten. De was smelt dan samen met de honing en dit is niet te slingeren. Het geeft alleen een vieze brij. De snelheid van het ontzegelen met de föhn in vergelijking met de ontzegelvork, heeft me wel doen besluiten om alle ramen met oude raat te smelten deze winter. Als ik ze volgend jaar per honingbak half om half kunstraat geef en uitgewerkte ramen, net zoals dit jaar, heb ik toch maar de helft van de uitgewerkte ramen nodig. Ik kan de andere helft dan smelten. De wasramen blijven dan ook maar 2 seizoenen in gebruik.

De mede is perfect aan het gisten. De eerste gisting was al vrij snel op gang gekomen bij de ‘dry mead’ gist. gist, medeDe ‘sweet Mead’ gist heb ik gisterenavond nog even geschud om meer zuurstof in te brengen, maar die is vannacht ook zo intens beginnen gisten, dat ik de slaapkamerdeur maar heb opengezet. De flessen staan op de slaapkamer mede,aërobe gistingwegens de vrij constante temperatuur, maar de massa CO² die ze vannacht uitstoten vond ik toch te veel van het goede. Nu kon het zware CO²gas buitenstromen en zodoende had ik vanmorgen geen hoofdpijn. Vanavond worden de flessen op de overloop geplaatst.