Afrekening bijenjaar 2010

Ik heb onlangs de rekening gemaakt van mijn eerste jaar imkerij. Het materiaal dat ik heb gekregen van mijn schoonvader beschouw ik voor het gemak als afgeschreven. Iemand die volledig zelf moet beginnen en dat allemaal nog moet aankopen, zal toch wel tegen een rekening van 2000 euro ‘nieuwwaarde’ aanlopen. Vier bijenvolken, Zes kasten, een honingslinger, twee rijpingsvaten, twee honingzeven, een ontzegelbak en ontzegelmessen, een aantal bijendrijvers en voerbakjes, een refractometer en honderden honingpotten.

Zelf heb ik een aantal materialen gekocht die ik op 10 jaar wens af te schrijven, zoals de bijenstal, de broedramen, een honingroerder, zes nieuwe kasten, een zwermvangzak en dergelijke voor een totaal van 2747,65 euro. Dus 275 euro per jaar.

Een aantal andere zaken wens ik al op vijf jaar af te schrijven zoals de voerbakjes, de kunstraat, de metalen onderdelen van de nieuwgemaakte kasten, de liebigdispensers en de zuren voor de varroabehandeling voor een bedrag van 188,61 euro of 38 euro per jaar.

De jaarlijks terugkerende kosten zoals het lidgeld van de vereniging, de voedersuiker, het voederdeeg, de rookblokjes, een merkstift voor de koninginnnen en het zaaizaad voor het bloemenveld voor een bedrag van 133 euro.

De onkosten voor dit jaar bedragen dus 446 euro.

De bomen die ik heb aangeplant zal ik natuurlijk niet in rekening brengen vermits die wel een imkerleven moeten meegaan en velen zullen ook nog fruit leveren.

Om die 446 euro terug te verdienen moet ik wel 111,5 of afgerond 112 potten honing verkopen.

Vermits ik dit jaar 56,3 kg honing of 112 potten heb gevuld, is dit een perfecte break-even in het eerste jaar.

Dit is natuurlijk slechts theorie want  de meeste honingpotten verbruik ik zelf en wat ik verder niet verkocht krijg, wordt volgend jaar vergist tot mede. Die mede is iets dat ik sowieso niet verkoop wegens ‘TE LEKKER’.Lachen

Ik ben alvast benieuwd naar de rekening van het lopende jaar. Er zijn weer enkele investeringen gedaan in de hobby en waarschijnlijk kan het eerste lot honing van 2011 nu snel worden geslingerd.