Voorjaarscontrole

Vandaag vlogen ze als gek en er kwam weer veel stuifmeel binnen. Alleen bij kast 1 was me gisteren al opgevallen dat ze weinig vlogen en het leek eerder op roverij. Vanmiddag was ik al zeker vermits er enorm veel wasdekseltjes  en mul op de vliegplank lagen. Ik heb alle bodems verwisseld en kast 1 was volledig leeg. Begin van de maand zoemde de kast nog even fel als de andere, doch sinds begin van de week hoorde ik ze niet meer.

Wat heb ik nu geleerd. Als ik ze niet meer hoor: controleren! Dan had de kast niet leeg gestaan op de voorbije mooie dagen om te worden leeggeroofd. De nieuwe bodems heb ik nu ook voorzien van een reisroostertje en ik heb de overige 4 kasten dadelijk een engere vliegopening gegeven. Ik zal ze pas openzetten als we enkele weken verder zijn. Wellicht zijn nu enkele bijen echt getraind op roverij. Deze 4 volken hebben in elk geval genoeg voer en een pak apifonda. De wilg staat op springen en ik hoop dat de meeste bijen dan worden ingezet op deze dracht. De 4 kasten hebben allen al wat verzegeld broed, larven en eieren. Kast nummer 5, de aflegger van vorig jaar, is duidelijk de beste. Weer wat geleerd: zorgen voor jonge volken voor het volgende jaar. 

Ook vergeten waren de ramen met darrenraat. Ik heb die vorig jaar hoogzomer niet uitgehaald. Ik had vandaag nieuw kunstraat mee om ze te vervangen tot begin april. Maar ze waren zuiver en leeg. Daarom heb ik ze maar laten zitten. Begin april controleer ik ze wel weer en bij verzegeling, kan ik ze dan nog uitsnijden. Dit jaar toch niet vergeten begin juli om dit raam te vervangen door een nieuw nog uit te bouwen broedraam. Het geeft toch een extra raam voor wintervoeropslag. Ik heb ze op de tweede plaats steken links en dat is toch geen broedplaats voor de nieuwe winterbijen, maar wel voor het opslaan van de inwinteringssuiker. 

wilgenkatjesDe wilgenkatjes geven volgende week vermoedelijk een explosie aan stuifmeel. De enorme boom naast de bijenhal ziet nog niet geel en zoemt nog niet van de bijen, maar het begint toch duidelijk. De bandwilgstekken pollen ook al, maar deze takjes zijn nog te klein om iets te betekenen.

 

 

 

Speenkruid

Het speenkruid of Ranunculus ficaria laat zijn eerste bloempjes zien. Imkerpedia geeft dit een NP code van 2. Dus toch wel wat nectar en pollen. Vermits het perceel echt geel kan zien van deze bloem, zullen ze er wel op gaan vliegen. Ik zal in elk geval letten op de bijen. Ik dien dan wel mijn fototoestel mee te nemen, want mijn GSM heeft geen macrostand om mooie plaatjes te maken van insecten op de bloemen.