Wintervoer en varroabestrijding

Eergisteren heb ik de laatste keer de bijen gevoerd met 1 kg suiker. Ze hebben nu elk 15 kg gekregen. In de tweede helft van de week, als het weer wat verbetert, zal ik de kasten nog eens wegen en misschien een iets lichtere kast nog wat bijgeven. De voerbakjes staan in elk geval nog op de kasten.

Gisteren heb ik de volken hun derde en laatste behandeling met thymolplaatjes gegeven. De thymol kan geen varroamijten doden in het gesloten broed en daarom houden we de behandeling zo lang aan. Drie maal achter elkaar een plaatje dat gedurende 10 dagen blijft liggen. Op de varroabodems liggen in elk geval veel mijten. De mijten die worden afgedood vallen door het bodemgaas op een plaat en kunnen daar worden geteld. Ik hou geen rekening met een telling van gevallen mijten. Die zijn toch dood en hoe efficiënt het product is, kan ik toch niet weten als ik alleen maar de dode mijten tel en geen idee heb hoeveel mijten er op de bijen zitten. Dat het produkt werkt is duidelijk genoeg te zien. En ik heb al helemaal geen idee hoeveel mijten er worden opgeruimd op de varroabodem door de talrijke mieren en oorwurmen die dit snoepje niet versmaden.

Ik heb bij deze gelegenheid ook nog voor de laatste keer dit jaar de ramen gecontroleerd. Van de twaalf ramen zitten aan beide zijden de twee buitenste ramen vol voer plus het buitenste vlak van het derde raam. Alle andere ramen zijn voor goed de helft belegd met gesloten broed, daar rond nog wat larven en eieren en tegen de honingrand nog een stuifmeelrand. Deze stuifmeelrand is ook beduidend groter geworden dan bij de vorige controle. Blijkbaar zitten ze dus half augustus met goede voorraden. Als nu de volgende 6 weken nog goed bijenweer opleveren, is het bijenjaar 2010 geslaagd.

Thuis heb ik de eterniet golfplaten (al wel asbestvrij) van de aanbouw vervangen door metalen sandwichpanelen met isolatie. Dit werk heb ik uitgevoerd met mijn vrouw en mijn vader op de enige twee dagen dat het vorige week droog was. Alleen toen ik de laatste twee schroeven vastdraaide, voelde ik de eerste regendruppels. Sindsdien is het niet meer gestopt  met regenen en heb ik kunnen constateren dat er geen lekken zijn.

Van de week ga ik nu proberen om de bijenhal iets te verbeteren met de oude golfplaten.