Inpotten honing

Vermits er al enkele dagen lichtere slierten zichtbaar werden bij het roeren van de honing, heb ik hem  vandaag opgepot. De slierten zijn de eerste tekenen van het kristalliseren van de honing. Door het roeren worden te grote kristallen voorkomen en is de honing zacht in de mond. In de potten gaat deze kristallisatie nu binnen enkele dagen voltooien tot een lekkere smeuiige honig. Vroeger bij mijn schoonvader, werd de rijper uit zijn ijzig koude kelder gehaald en werd de honing in pas gewassen potten gedaan. De potten werden gereinigd met heet sodawater en goed afgedroogd. Nog dezelfde dag werden de potten terug naar de koude kelder gedragen. Deze temperatuursveranderingen veroorzaakten wel eens frosting of ijsbloemvorming in de glazen. Dit is een totaal onschadelijke kristallisatie tegen de glaswand. Maar het ziet er gewoon niet mooi uit.

Ik heb het nu even anders geprobeerd. Ik heb de potten gisteren afgewassen en afgedroogd. Ze hebben de ganse nacht in de kelder gestaan naast de rijper en zijn dus op dezelfde temperatuur. Ik heb de potten gevuld in de kelder en ze ter plekke gelaten. Er zijn dus geen temperatuursschommelingen geweest en ik hoop zo de frosting te vermijden. Een klein trucje dat mijn schoonmoeder vroeger gebruikte, heb ik nog wel gebruikt voor wat het waard is. Met een breinaald ging ze in de gevulde pot langs de rand en haalde de naald er via het midden weer uit. Er zouden zo geen luchtbellen langs het glas achterblijven. Ook dit wordt al eens vermeld als reden van frosting.

Op deze manier heb ik vanmorgen 92 potten van 500g gevuld. De potten heb ik gevuld op een electronische weegschaal die ik voor elke pot tarreerde op nul. De wetgeving eist namelijk een correct afgevuld gewicht. De etiketten die een boel gegevens moeten bevatten, dien ik deze week nog te kleven.

De 4 productievolken hebben dit jaar dus naast hun volledig nieuwe kasten met nieuwe raat 50 kg honing opgebracht.

De eerste aflegger gaf me ook nog 6,750kg lindenhoning. De tweede aflegger heeft geen honing meer opgeleverd.

Bij de laatste controle waren wel alle 6 volkeren ongeveer even sterk en gaan ze dus even veel moeten stockeren om in te winteren. Ik voorzie de opname van 15kg suiker per volk afhankelijk van de hoeveelheid nectar die ze zelf nog kunnen ophalen. De suiker die ze krijgen is de beste kwaliteit, fijne kristalsuiker, van de Okaywinkel naast mijn deur. De 15 kg honing die ze hebben geproduceerd is verkooopbaar tegen 8 euro per kilo. De 15 kg suiker die ze in de plaats krijgen, kost 0,79 euro per kilo. Dit houdt natuurlijk geen rekening met alle andere kosten, maar het is wel een zeer bevredigende hobby gebleken. Reeds een volledig jaar heb ik me nu met de bijen bezig gehouden en de verslaving is enorm gebleken.