Begin inwintering

Na het leegslingeren van de honingramen, hebben de bijen zelf een dag de tijd gekregen om de ramen proper te likken. De ramen die er op die manier proper gepoetst uitzien, heb ik in een draaiende diepvriezer gezet. 27072010 002-800.jpgNa een week of twee, wordt deze uitgeschakeld en blijft hij dicht tot het voorjaar. Op die manier zouden de raten wasmotvrij moeten blijven.  De lege rompen heb ik voorlopig opgestapeld in de bijenhal en dienen tijdens de winter nog te worden gereinigd met de krabber en daarna met de gasbrander. Een nieuw laagje verf aan de buitenkant zal niet echt nodig zijn na amper 1 jaar maar het oogt toch wel wat mooier.

Om de 2 dagen krijgen de bijen deze week een litertje prikkelvoer en daar zijn ze blijkbaar zot van. De voerbakken zitten barstensvol bijen en de bakjes zelf zijn dadelijk leeg, op een paar mieren na. Ook die weten dit snoepje te waarderen.

De bakken zelf zijn gewogen en het gewicht heb ik op de kast geschreven. Elke kast dient in september 15 kg zwaarder te zijn door de voederopslag en dan weet ik zeker dat ze voldoende hebben tot in het voorjaar.

Vandaag heb ik ook de thymolplaatjes aangebracht en enkele ramen gecontroleerd. alle 6 de volken hebben mooie broedplaten in de broedkamer.

Aan de voet van de vijgenboom is vorige maand weer een wortelscheut opgekomen. De scheut heb ik vandaag losgemaakt en opgepot. De scheut die ik zo vorige maand al had opgepot, is al mooi uitgegroeid. Alle jonge plantjes die ik zo vind, worden opgepot om later te worden aangeplant in de tuin, bij de bijenhal of te worden weggegeven. Ik heb momenteel al enkele appelboompjes, paardekastanjes en taxussen staan. Ook een notenboomzaailing en een mahoniestruikje doen het prima in hun potten. Ik hoop alleen maar dat het najaar wat natter wordt en ze dan als jonge aanplant kunnen dienen.