Warm!!!

Bij controle bleek de temperatuur in de bijenhal vandaag te zijn opgelopen tot 40°C. Het is dus niet te verwonderen dat de bijen in een dikke tros, baard genoemd, aan de vliegplank hangen. De helft van hen is bezig een frisse neus te halen en de rest is bezig de kast te ventileren. Ik zou toch eens een temperatuursonde willen inbouwen in de kast. Gewoon om te kijken of ze inderdaad ten allen tijde de temperatuur van 35° C kunnen handhaven in het broednest.

Kast 3 en 6 zijn inderdaad moerloos. Het volk in kast 6 is slechts een zwermpje van kast 5 en veel te klein om nog te redden. De weinige raat die ze hebben opgebouwd, ga ik maar uitbreken. Het is wellicht lekkere raathoning. De bijenkast 3 beviel me al niet bij de uitwintering en haar plaats in de hal zal worden ingenomen door kast 7 als de temperatuur iets verbetert. Wellicht pas na de honingoogst rond 21 juli.  Ik heb dan nog steeds het beoogde aantal kastenin mijn bijenhal: 4. Daarbij heb ik dan ook nog een vijfde kast in de tweede bijenstand bij mijn vader.

De kasten zijn de voorbije 2 dagen stabiel gebleven in hun gewicht. Er werd dus geen nectar gehaald. Althans niets extra boven hun eigen dagelijkse behoefte. Het zal ook voor hen te warm geweest zijn. En veel bloemen heb ik ook niet meer gezien.

We zitten nu allemaal een beetje loom op het terras, katten en hond incluis, te wachten op het nakende onweer. Hopelijk brengt het meer verkoeling dan ellende. De opkomende wind brengt wel wat verkoeling, maar de regendruppels zijn nog steeds op 1 hand te tellen.

Het was vandaag zelfs te warm voor een motorritje. Alleen het zwembad met zijn watertemperatuur van 29°C kon me bekoren. Na de lange strenge winter heb ik zoveel horen klagen, dat ik dacht dat iedereen nu wel dolgelukkig zou zijn. Niets is minder waar. Het is nu weer veel te warm! En te droog! Mensen zijn inderdaad nooit echt tevreden.