Controle op redcellen

Vandaag kast 1 nagekeken op redcellen.Gisteren had ik aan de onrust op de vliegplank en de huilerige zoemtoon na bekloppen van de broedbak al begrepen dat de moer mee naar boven was geplaatst. Bij controle van het eerste raam had ik al bevestiging: enkele aangezette redcellen midden op de raat! Bij openen van de oude broedkamer, boven de separator, zag ik een rustig volk. Ik heb geen ramen uitgehaald om ze niet te beschadigen. Ik heb de oude broedkamer terug boven op de nieuwe geplaatst.

Na een tiental minuutjes, ondertussen heb ik enkele aardbeiplanten geplant, was de rust op de vliegplank al duidelijk zichtbaar. Enkele uren later vlogen ze als vanouds.

We zullen volgend weekend de controle iets uitbreiden om zeker te zijn dat er geen koninginnendoppen werden gesloten. Die zal ik dan wel moeten wegbreken. Ik denk dat het nog te vroeg is om een nieuwe koningin op te kweken. Er zitten nog veel te weinig darren op de ramen en ook die zouden pas na enkele weken vruchtbaar zijn.

Wellicht kan ik half mei de bovenste broedbak, de oudste raten dus, van alle kasten tegelijk verwijderen en deels opzetten om het broed te laten uitlopen en deels gebruiken om nieuwe volkjes te beginnen.

Ik krijg wel een beter gevoel bij het onder plaatsen van de nieuwe broedbak en heb ook de broedbakken van kast 4 verwisseld. Een honingkamer heb ik dit volk nog niet gegeven. Wellicht in het weekend. Ik heb hier wel de dekplanken vervangen door een stuk dubbelwandig polycarbonaatplaat en kan nu tussen de raten kijken zonder de plank te lichten. Vorig jaar heeft deze dekplaat ook goed dienst gedaan. Ik durfde het alleen niet aan tijdens de winter met zijn vriestemperaturen. Ik ben toch van plan om nog enkele bij te maken voor de andere kasten.