controle bijenvolken

Bij een gezellig temperatuurtje van zo’n 23 graden een volledige controle gepland.

Kast nummer 4 blijft een zorgenkind.Toch 3 ramen gezien met verzegeld broed, wel ook veel darrenbroed, maar toch maar besloten om de nieuwe broedkamer er op te zetten. Ze zitten maar op 1 kamer en hebben al 4 ramen honing verzegeld. We zullen nu zien wat ze met de broedkamer gaan doen. Een honingzolder hebben ze natuurlijk nog niet gekregen. Dit volk doet het niet goed, maar ik ga ze toch opvolgen. Wellicht kan ik van dit sukkelvolk meer leren dan van een florerend volk.

Kast nummer 2 en 3 hebben een begin gemaakt van de opbouw van waswafels in hun nieuw opgezette broedbak. Ze zijn echter ook begonnen met overal nectar te stockeren en ik heb ze dus ook een honingzolder gegeven met de helft uitgebouwde raat. Vermits de broedkamer nog niet volledig is uitgebouwd, heb ik die van plaats verwisseld met de oude broedkamer. De nieuwe staat er nu dus onder. Vermits ze honing bovenaan stockeren en de koningin verder in het seizoen eerder afzakt, lijkt me dit logischer. Anders beginnen ze wellicht honing te stockeren in de nieuwe broedkamer en dat is niet de bedoeling.Vervolg binnen ca. 14 dagen.

Kast nummer 1 zit echt barstensvol bijen ,Ze hebben de bovenste bak al op 10 ramen uitgebouwd, al verzegeld broed op 4 ramen en een half opgewerkt darrenraat. De onderbak is echter zo rot dat ik niet heb aangedurfd om alle ramen te controleren.

Ik heb besloten de oude bak bovenop te zetten boven een separatorrooster. Of  de koningin nu mee naar boven is of in de nieuwe bak onderaan zit, wat de bedoeling is,kan ik binnen drie dagen controleren. De bak die zich moerloos voelt, zal enkele jonge larfjes opvoeden in opgeblazen koninginnenREDcellen. Wat ik hiermee ga doen, hangt dus af van de plaats waar ik de redcellen ga aantreffen volgende dinsdag. Het is misschien niet de elegantste manier, maar ik wil mijn broedramen dit jaar niet voor een derde vervangen maar voor de volle 100 %. Als ik dat moet bekopen met een mindere honingopbrengst of verlies van een volk is dat slechts leergeld. Volgend voorjaar wil ik er staan met 4 mooi uitgewinterde volken op jonge raat en met een jonge koningin. De rest is dit jaar bijzaak.

Kast 1 had al een honingzolder. De 6 uitgebouwde ramen hebben ze compleet proper gemaakt en zijn klaar om nectar in te stockeren.De uitbouw van de waswafels is nog niet begonnen. Vervolg ook gepland binnen 14 dagen.