Kweeperen op cognac

Vandaag de eerste bomen geplant in de nieuwe boomgaard. Peren, pruimen, kersen en krieken. Ze hebben nu wel dagelijks water nodig en dat in een ‘vochtig’ weiland. De aanhoudende droogte laat toch wel sporen na momenteel. Ook veel planten in de siertuin staan er maar slapjes bij.

De vijgenboom laat zijn vruchten vallen van de droogte. En door de vorstschade in het voorjaar, waren ze al later dan normaal. Ik heb er gisteren 1 kunnen proeven en ik verwacht er nog een paar die toch nog zullen afrijpen. Maar ja, volgend jaar misschien beter.

Mijn kweepeerbloesem is dit jaar compleet afgevroren. Geen enkele kweepeer te vinden op de ganse boom. Mijn vader heeft hier enkele straten verder van zijn boom 50 kilo geplukt. Kan ik toch nog wat kweeperen opleggen in cognac.

Recept:

2 kg kweeperen, sap van 1 citroen, 5 eetlepels wijnazijn, 5 eetlepels water, 1 kaneelstokje, 500 g suiker, 500 g honing, 250cl cognac.

Kweeën schillen, in 4 delen, klokhuizen verwijderen en in dunne schijfjes snijden en met citroensap besprenkelen. In een pannetje de wijnazijn, het water, de kaneelstok, de suiker en de honing aan de kook brengen. De schijfjes kwee hierin in 20 minuten gaar koken. De vruchten uitnemen en in propere inmaakpotten leggen. Het vocht verder inkoken. Als het stroperig is geworden, afkoelen en de cognac er bij roeren. Dit vocht over de potten verdelen, goed afsluiten en koel bewaren. Zeer lekker bij ijsroom en diverse vleesgerechten.

De ganzen vlogen omstreeks 20 uur over de tuin. Ik lag juist af te koelen in een waterton na een saunabeurt. Ik moest plots denken aan  Niels Holgersson…