6 augustus 2017

Ouessant schapen

Door de goede fokresultaten van de voorbije jaren zat ik momenteel met 30 schaapjes. Normaal zou dit geen probleem mogen zijn, maar het droge voorjaar heeft er anders over beslist. Als in april, de grasmaand notabene, er geen druppel regen valt, is dat nog moeilijk te compenseren voor de rest van het jaar. Vorig jaar was te nat en toen reed ik sommige stukken van het perceel regelmatig af met de zitmaaier. De schapen konden het toen niet de baas. Maar dit jaar was ik in de zomer even veel aan het bijvoeren als in de winter. Ik heb daarom besloten om een deel te verkopen. Van de 30 schapen zijn er nu nog 12 overgebleven. Met pijn in het hart deed ik er een deel weg. Vijf mooie fokooien heb ik apart gezet met een bokje aan de bijenstand in Gerhagen. En nog zes andere heb ik aan het Waterbroek gelaten. Drie ooien en drie gecastreerde bokken. Zij mogen daar de rest van de vegetatie onder controle proberen te houden.

Zomerbehandeling varroa

De bijen hebben nu bijna hun wintervoeding opgenomen. Begin september zou ik dan een behandeling starten met mierenzuur tegen de varroamijt. Hiervoor had ik volgens het cascadesysteem en dus volledig in orde met de diergeneeskundige wetgeving, een doos MAQ’s besteld. Pas tegen eind augustus zouden ze volgens de groothandel worden geleverd. Bij controle deze week van mijn bestellingen bleken ze echter verdwenen uit de bestellijst. De MAQ’s zijn niet meer leverbaar. Dus dit jaar kan ik officieel niet behandelen met mierenzuur. Begrijpe wie kan. En wil. Men start een systeem op met diergeneeskundige begeleiding en dan kan de dierenarts zomaar plots de benodigde medicijnen niet meer bekomen. Gelukkig is de bestrijding van de varroamijt niet verplicht maar op vrijwillige basis. Ik hoef dus niet meer te behandelen. Een behandeling met thymol wordt gestart ten laatste half juli en daarvoor is het nu dus te laat. Een behandeling met oxaalzuur is nu pas terug aan de orde tegen december. Behandelen met synthetische acariciden zoals het nieuwe product van Bayer kan wel, maar dan val ik nog liever zelf dood. Die chemie komt in mijn kasten niet binnen. Er wordt dus officieel deze nazomer niet behandeld tegen de varroamijt in mijn volken. Het snijden van het darrenraat in het voorjaar en de oxaalzuurbehandeling tijdens de broedloze periode in juni zullen moeten volstaan. We kijken dus maar voorzichtig in onze glazen bol en voorspellen dat volgend voorjaar de wintersterfte in België weer bij de grootste is van gans Europa.