23 april 2016

Vandaag heb ik de volken weer gecontroleerd. Elke week worden ze nu gecontroleerd op zwermstemming. Vorige week had ik aan het Waterbroek al een volk met belegde zwermdoppen. Hier diende dus actie te worden ondernomen. Vermits ik graag bij de eerste honingoogst in juni kunstzwermen maak en ze dan een nieuwe koningin geef die al aan de leg is, heb ik natuurlijk snel deze koninginnen nodig. Vanaf 20 april kan dit normaal en vermits de volksgroei dit voorjaar zo snel ging, is dit natuurlijk al helemaal geen probleem. Vorige week liepen er al enkele darren rond op de ramen en vandaag waren ze talrijk aanwezig. De voorbije week had ik er al enkele zien voorvliegen aan het vlieggat.

Ik heb bij de meeste volken ook al voor de eerste keer een volledig verzegeld darrenraam uitgesneden. De koninginnenteelt werd dus vandaag opgestart. Per stand heb ik een verzamelbroedaflegger gemaakt. Deze werd gemaakt van twee broedramen per volk en daarna aangevuld met twee voerramen. Deze aflegger nam ik mee naar de volgende stand en ook daar werd een nieuwe verzamelaflegger gemaakt. Bij alle volken werd de koningin vlot gevonden en opzijgezet. De twee uitgehaalde broedramen werden vervangen door twee waswafels en ook het darrenraam werd nog afgeslagen in de aflegger alvorens deze raat uit te snijden. Van alle ramen werden de bijen afgeslagen om geen enkele aangelegde dop over het hoofd te zien en te vernietigen. Aan het Waterbroek hadden de vier volken nu allemaal belegde zwermdoppen. Op deze stand moet ik vermoedelijk binnen de 14 dagen ook al een tweede honingzolder geven. Wat voorjaarsdracht betreft, is deze stand dan ook de hemel op aarde voor bijenvolken.

Is mijn koninginnenkweek nu te vroeg of niet? Als ik volgende week de aangemaakte doppen breek en ze ééndagslarven geef van het beste volk, heb ik koninginnen aan de leg tegen het einde van de maand mei en dus prima op tijd voor de eerste honingoogst begin juni. De weersvoorspellingen zijn niet goed tot en met de eerste week van mei, maar als het hierna even betert, kunnen de jonge koninginnen fijn op bruidsvlucht. En als het mislukt, proberen we later nog eens. De broedafname heeft dan in elk geval vertragend gewerkt op de zwermstemming. Ik heb vandaag drie standen behandeld en dat volstaat normaal ruimschoots om me een tiental jonge koninginnen te leveren. Aan de vierde stand kwam ik niet meer toe en die doe ik morgen. Als deze drie volken ook belegde zwermcellen zouden vertonen, maak ik echter tussenafleggers en geen broedaflegger meer.

Wat de vier ecokasten nu betreft. Hier zijn er twee volop in ontwikkeling en bijna klaar voor een splitsing of vierde bak. De andere twee zijn wat kleinere volkjes en bijgevolg wat later. Ik volg ze op via het kijkraam en zie wel wat er verder dient te gebeuren.

Het klaarmaken van de percelen om phacelia en later mosterd te zaaien, is wat in het honderd gelopen. Mijn Hubo-bakfrees heeft de geest gegeven. De boîte heeft het begeven. Ik vermoed dat het toestel een maat te licht was. Ook mijn Kubota motoculteur met ploeg is pensioengerechtigd en daarom heb ik  besloten om een nieuwe aan te schaffen. Een Honda F560. De ploeg kan worden overgehangen en voorlopig ga ik de freeswielen gebruiken, maar de aanschaf van een bijpassende bakfrees staat op de agenda. Vermits het perceel al voldoende is opgedroogd, zou ik morgen de nieuwe ploeg willen uitproberen. Het inzaaien van de phacelia zou ik graag zien rond de eerste mei om dan zes weken later de volle bloei te bekomen. Het perceel met mosterd, boekwijt en zonnebloemen wordt pas ingezaaid tegen de tweede helft van mei.