Ecokasten

Vandaag heb ik geprobeerd om honing te oogsten van de ecokasten. Enkele volken stonden nu op 4 bakken, maar ze zijn nog maar pas begonnen aan de derde.

Het zou de bedoeling zijn dat een volk overwintert op twee bakken en dat de onderste minstens voor de helft is uitgebouwd. En pas als de tweede bak verzegelde honingcellen laat zien tegen het glas, zou de bovenbak broedloos zijn. En dat bleek wel degelijk zo te zijn. In geen enkel volk was er honingopslag te zien tegen het glas van de tweede bak en in de bovenbak was dus inderdaad nog verzegeld broed aanwezig. Ik kon dus eigenlijk nog geen honingbakken oogsten van de ecokasten dit jaar. Maar een test is pas een test als er iets getest wordt.

Vermits de volken vorig jaar op slechts één uitgebouwde bak goed door de winter kwamen, veronderstel ik dat dit in de Kempen voldoende is. Abt Warré imkerde waarschijnlijk ook meer in hoger gelegen streken net als Jean-Marie Frères in de Ardennen zijn volken overwinterde op twee broedbakken. En dus heb ik maar een test opgestart.

Alle ecokasten hebben hun vierde bak terug afgestaan. De derde was eveneens leeg, maar bij enkele was er toch al wat uitbouw op enkele toplatten. De bijen hangen wel door in deze bak. Deze derde bak wordt nu dus de onderste. Bij twee volken heb ik de bovenste bak gelaten. Deze volken hebben nu dus twee volledig uitgebouwde bakken en een derde om vroeg te beginnen volgend jaar. Twee andere volken hebben hun bovenbak wel afgestaan, mét het verzegeld broed en wat halsstarrige bijen. Deze volken gaan nu overwinteren op slechts één volledig uitgebouwde bak en een lege onderbak. We gaan dan volgend voorjaar de conclusie maken naar de voorjaarsstart, het zwermgedrag en de honingproductie.

Ondanks een prima honingjaar hebben de ecokasten dit jaar dus geen honing geproduceerd. De potjes die ik van de twee afgenomen bakken heb, tel ik even niet mee. Normaal zou ik deze immers niet afnemen. Ik heb van de gelegenheid wel gebruik gemaakt om het vliegengaas vol propolis te vervangen door een nieuw exemplaar.

De ecokasten lijken voor de bijen wel veel beter. De volken lijken veel gezonder. En daarom ga ik mezelf een vijftal testjaren geven alvorens een definitieve conclusie te trekken.

De varroabehandeling van de ecokasten dient ook nog te worden bekeken. Ik heb voor mezelf al uitgemaakt dat een behandeling met organische zuren toch moet kunnen. De oxaalzuurbehandeling van een zwerm is natuurlijk logisch. De winterbehandeling met oxaalzuurverdamping is ook prima haalbaar. Bedruppelen kan dan weer niet vermits de kasten langs boven dicht blijven in de winter. En de zomerbehandeling ga ik nog uittesten. Hive Clean kan niet omdat ik  het volk dan weer  langs boven moet openen en zelfs drie weken na elkaar. Een behandeling met MAQS valt om dezelfde reden uit. Het onderschuiven van een verdampingsdoekje met mierenzuur is een mogelijkheid maar dit wordt ook weer meerdere keren gedaan en de ecokast blijft nu juist zo veel mogelijk dicht. Ik denk er aan om mijn universeelverdampers op de bodem te zetten gedurende een week als de temperaturen begin september rond de 20 graden draait.