Oxaalzuur in de ecokast tijdens de winter

De behandeling van de ecokasten met oxaalzuur heb ik gedaan met de varoxverdamper. Om deze makkelijk te kunnen plaatsen heb ik een tussenring gemaakt van 2 cm dikte. Een kleine opening zoals een klein vlieggat zorgt voor de doorvoer van het apparaat. Een handdoek sluit hierna het echte vlieggat af.

ecokast, oxaalzuur

Eerst werd het deksel naast de kast gezet. Dan heft men de bakken van de bodem en plaatst ze op het dak. Ze worden dus niet zomaar op de grond gezet. De bodem wordt proper gekrabd met de raambeitel en er wordt een tussenring geplaatst. Afhankelijk van de plaats rond de kast kan de opening aan eender welke zijde van de ecokast komen. De ecokast is toch vierkant. In het schaaltje van de varoxverdamper doe ik een lepeltje oxaalzuur. Dit is ongeveer 1,3 à 1,5 g OZ.

varoa, ecokast, varoxverdamper

De kast wordt nu op de ring gezet en een handdoek voor het vlieggat gedrapeerd. Vermits er voldoende isolatie in het kussen zit, heb ik het dak niet terug geplaatst tijdens de behandeling.

varroa, ecokast, varoxverdamper

De varoxverdamper wordt aangesloten op een 12V accu of een draagbare noodstartaccu zoals ik gebruik. Of hoe dit ding ook mag heten. Gedurende 2,5 minuten blijft de stroom aangesloten en daarna afgekoppeld. Er wordt dan nog  2 minuten gewacht alvorens de bakken weer op te heffen en de verdamper met de ring te verwijderen. Hierna wordt de verdamper in een emmer water gedompeld om af te koelen en men kan verder naar de volgende kast.

varroa, ecokast, varoxverdamper

Zodra de verdamper wordt aangesloten, doe ik een gasmasker op en ga een tiental meter uit de wind staan. Het masker BLIJFT OP tot de varoxverdamper is ondergedompeld in de emmer water om af te koelen. DIT MASKER IS ONONTBEERLIJK VOOR DE VEILIGHEID!!!

varroa, oxaalzuur verdampen, gasmasker

Het effect van verdampen bestaat uit het neerslaan van kleine kristallen in de kast en op de bijen en hun varroaparasieten. Deze kristallen zijn goed zichtbaar op de tussenring na gebruik.

varroa, ecokast, tussenring voor varoxverdamper, kristallen

Ik heb de ring in de bijenhal laten liggen en zal opvolgen hoe snel deze kristallen verdwijnen. Want ook in de kast bevindt zich nu deze kristallaag. OZ dringt niet in de was en bijgevolg zullen de bijen vroeg of laat deze laag wel verwijderen. Wordt vervolgd!

Toen ik naar huis reed was het ondertussen 10.30hr en zeer mistig. Een eventuele vroege vogel zal dus geen vreemd figuur met gasmasker hebben gezien.Knipogen

ecokast in decembermist