27 maart 2014

Deze week had ik volk 1 al nagekeken dat zijn nieuwe broedbak al had uitgebouwd. Volk 2 en 3 ben ik vandaag gaan bekijken. Ze staan op een locatie met enorm veel wilgen. Volk 3 had al een nieuwe broedbak bovenop gekregen maar ze zijn nog niet begonnen aan de uitbouw van de waswafels. Volk 2 had vorige week nog geen broed, maar had alles dichtgedragen met wilgennectar. De waswafel die ik centraal had gehangen, is nu voor de helft uitgebouwd, maar op 4 ramen zit nu een handpalmgrote, aaneengesloten plaat, verzegeld werksterbroed. Ook de larven en eitjes waren goed te zien. Deze koningin is wat later begonnen, maar is blijkbaar toch goed op weg. Volgende week krijgen ze ook een nieuwe broedbak om uit te bouwen. En voor alle duidelijkheid, ik ben nog maar 1 koningin tegengekomen dit jaar. Zodra ik een raam tegenkom met larven en mooi aaneengesloten werksterbroed, sluit ik de kast en ben ik tevreden. Het is nog veel te vroeg om het broednest af te koelen door elk raam uit de kast te tillen. Bovendien zijn nu pas de eerste darrencellen belegd en heb ik nog geen verzegeld darrenbroed gevonden. De eerste vruchtbare darren zijn dus niet voor eind april te verwachten en ik wil momenteel geen koningin kwetsen als ze zich nog geen nieuwe kunnen opkweken.