19 maart 2014

De voorjaarscontrole is achter de rug. De zes jonge volken hebben in de plaats van de sluitblokken aan de kant nu allemaal een darrenraam gekregen en zijn verder uitgevuld met waswafels. Ze hebben allen nog voldoende voer en mooie platen broed. Binnen 14 dagen krijgen ze een honingbak opgezet. De demonstratiekast in het tuinhuis vliegt al vrij uitbundig. De opening doorheen de muur zit tot de middag in de schaduw en dit zal de ontwikkeling wel wat vertragen. Maar uiteindelijk komt dit wel goed. Het volk in de ecokast heeft rond het middaguur zeer veel jonge bijen die voorvliegen en ze doen het bijgevolg ook prima. Ze zijn wel nog niet begonnen aan de uitbouw van de onderbakken. Zodra ze hieraan beginnen, volgen er wel enkele foto’s. De vijf productievolken van vorig jaar zijn ook nagezien. In een zit nog geen broed. De waswafel die ik vorig weekend heb gegeven is half uitgebouwd en ik geef ze nog enkele dagen respijt. Indien ze dan nog geen broedaanzet vertoont, wordt het volk afgestoten. De vier andere doen het prima en hebben nu allen een nieuwe broedbak gekregen met waswafels en een darrenraam. De onderste broedbak kan eind april worden verwijderd waarna het volk ook een honingzolder krijgt. Hierdoor zit ook elk oud volk op nieuwe was. Vermits ze ook allen een jonge koningin hebben van vorig jaar, beschouw ik ze zo evenwaardig aan de jonge volkjes die ik vorig jaar heb opgezet. De segebergervolken doen het alle vier prima. De jonge volken op 1 broedbak kunnen worden uitgebreid of opgehaald door mijn twee leerling-imkers en de oude met 2 broedbakken worden op het einde van de week opgehaald door een collega-imker die pech heeft gehad vorig jaar.