Wachten op het voorjaar

Momenteel dient de imker slechts te wachten op het voorjaar. Al mijn volken hebben een pak deeg gekregen sinds januari en sommige hebben zelfs al een tweede gekregen. Dit zijn wel de volken die al vrij warm aanvoelen. Dit is een teken dat het volk al bezig is met de verzorging van broed. Dit weekend heb ik alles mooi gesorteerd en klaargezet voor het komende bijenjaar. Alle lege Broedbakken, honingzolders, bodems en daken, de apideakastjes en de tonnen voor de voedersiroop staan proper weggestald. De voederbakken zijn zuiver en alle ramen zijn bedraad. Ik heb vandaag ook een pak nieuwe dekplastiek op maat gesneden. Het enige dat ik volgende maand nog moet doen, is een deel van de ramen van waswafels voorzien. Dit doe ik niet graag op voorhand. En voor de rest is het nu wachten op temperaturen rond 17 °C. Meestal is dit rond half maart en dat is dan het moment voor de voorjaarscontrole. Dat is normaal ook het moment dat de wilg bloeit en dan verplaats ik ook enkele volken naar een betere locatie.

Op de imkervergadering vandaag ging het over het klaarmaken van volken voor de voorjaarsdracht en het snijden van darrenraat om de varroabesmetting onder controle te houden. Ik werd weer even verrast door twee foto’s in de presentatie die waren ‘geleend’ van deze blog. Nu heb ik er geen probleem mee dat deze foto’s worden gebruikt. Ik kan het alleen niet hebben dat ze in een verkeerde context worden gebruikt. Op één foto stond mijn allereerste zonnewassmelter en op de tweede mijn kippen die een partij ‘uitgestoomde’ larven hiervan kregen als snoep. Nu beweerde de lesgever dat deze kippen een stuk darrenraat kregen met nog levende larven en dat met deze methode de was verloren ging. Nu herken ik wel mijn eigen kippen in hun hok en het voeren van vers darrenraat wens ik hoegenaamd niet te promoten. Dit trekt bijen aan en de varroamijten kunnen dan terug meeliften naar het volk. In vele landen is het buitenhangen van darrenraat om te laten uitpikken door vogels zelfs verboden om de verspreiding van Amerikaans vuilbroed te voorkomen. Ook in België is dit trouwens zo vermeld in onze gids van goede imkerpraktijken. Blijkbaar had de brave man een filmpje van gelijkaardige kippen uit de imkerpedia mogen gebruiken. De foto die hij gebruikte in zijn presentatie kwam echter van deze blog en niet uit het bewuste filmpje. Mijn foto gebruik ik namelijk ook zelf in mijn lezing over hygiëne in de imkerij en dat is de enige juiste context.