Studieperiode

Waar zijn we momenteel mee bezig? De bijenvolken zijn in rust. Deze week vlogen op drogere momenten wel enkele bijen buiten, doch ze keerden snel terug binnen. Het is ondertussen al 14 dagen geleden dat ik in de namiddag nog jonge bijen zag voorvliegen. Binnen een tiental dagen is het dus zeker mogelijk om ze de winterbehandeling te geven. Het kleine apideakastje heb ik dit weekend uit de sauna gezet, vermits ik deze zelf nodig had. En die temperaturen wil je een koningin op een waswafeltje echt niet geven. Daarom heb ik het volkje in een buitenkast geplaatst. Het is er donker en de kast staat op het terras uit de tocht. Vandaag heb ik ze nog wat siroop bijgegeven en de bodem even uitgeschoven om wat dode bijen te verwijderen. Het volkje ziet er nog goed uit.

apideakstje, overwinteren

De mede die ik vorige maand had opgestart is pas goed begonnen met met de gisting nadat ik de emmer op een warmtemat heb geplaatst. Vorig jaar had ik de mede opgestart in de zomermaanden en toen had ik dit probleem natuurlijk niet. Misschien even aan denken volgende keer. De mat is oorspronkelijk bedoeld om een aquarium op temperatuur te houden.

mede, gisting, warmtemat

Bij het lezen van de oude tijdschriften kom ik vaak interessante ideetjes tegen. Zo ben ik nu bezig met de bouwtekeningen van een zwermkist en een kist om koninginnen te vangen. Allen natuurlijk op mijn eigen Kempische maatvoering. Zodra ik enkele uurtjes kan vrijmaken, begin ik er aan. 

Op een gegeven moment las ik zo een artikel over een wedstrijdje tussen imkers om een beroker te laten branden. Dit lijkt me wel leuk om eens voor te stellen tijdens een bijeenkomst. Een aantal artikels gaan natuurlijk ook over de ideale manier om een beroker aan te maken en te laten branden. Met enkele van deze tips ben ik vanmorgen gestart en blijkbaar is het al gelukt. Om 9 u vanmorgen heb ik de beroker gestart met een aanmaakblokje voor de barbecue (zogenaamd vrij van giftige producten). Hierop heb ik een vijftal houtskoolblokjes geplaatst (uit de houtkachel gehaald). Binnen de vijf minuten heb ik hierboven een handvol houtpellets gestort. De houtpellets zijn van een zak kattenbakvulling, maar de pellets voor de pelletkachel zijn toch identiek. Ondertussen, 14u namiddag, heb ik al tweemaal een handvol pellets toegevoegd en mits elk uur een vijftal keer te pompen, blijft de beroker aan en geeft mooie dikke rook.

beroker, houtpellets