Nieuwe aanplantingen

Bij Natuurpunt heb ik dit najaar weer enkele planten besteld voor het Waterbroek. 50 stuks wilde liguster, 50 stuks inlandse vogelkers en 50 stuks spork. Ik heb ze gisteren geplant en momenteel beschouw ik het perceel als herbebost. We zullen zien of de overheid in 2016 tevreden is. Zolang de bomen geen dracht leveren voor de bijen, zal ik het perceel blijven bezaaien met bloemenmengesels. Van de meeste drachtbomen heb ik nu enkele tientallen geplant. Boswilgen, knotwilgen, krulwilgen, doorbloeiende wilgen, acacia’s, meidoorns, ligusters, sleedoorn, spork, lindes, tamme kastanjes, buxus, veldesdoorn, appels, peren, pruimen, kersen en dan nog de vele struiken en vaste planten die elk jaar meer en meer dracht moeten leveren voor vier produktievolken, vier jongvolken en enkele apidea’s. Momenteel is het perceel weer extreem drassig. Het maken van een plantgat is hierdoor natuurlijk vrij gemakkelijk. En als je je even omdraait om een boompje op te rapen, was het gat al boordevol water. Ik moet de mensen van Natuurpunt wel feliciteren voor hun plantgoed. Ik heb ondertussen al wat ervaring en voor dat geld kun je nergens mooiere, grotere planten vinden met zulke mooie wortels. Voor volgend jaar is de verwachting dat de meidoorns, de sleedoorns, de krentenboompjes, de acacia’s en de helft van de sporken al bloei gaan geven. Dit zal natuurlijk ook afhankelijk zijn van de weersomstandigheden op dat moment.

De nieuwe reservebodems en daken die ik had bijgekocht zijn nu ook geverfd. Vermits de bijen toch geen kleuren zien op dezelfde manier als wij, zal het voor hen niet zo belangrijk zijn. Per slot van rekening gebruiken ze zowel muren, daken en bomen als het de zwermen zo uitkomt. In alle kleuren en materialen. Laat het dan tenminste voor ons, imkers, de moeite zijn. Allemaal witte, groene of bruine kasten lijkt me helemaal niet leuk. Op bijgaande foto mijn ingewinterde kasten in Gerhagen. 

winterstand

Voor de kasten zijn honderden voorjaarsbollen geplant. Zodra deze zijn uitgebloeid,kunnen de volken vertrekken naar andere locaties om zich te goed te doen aan de wilg. Aan deze stand zelf is volgens mij slechts dracht voor twee of drie volken en enkele jongvolken. Om de nieuwe delen te verven heb ik nu alle verf bij elkaar gegoten en zonder roeren ben ik begonnen. Uiteindelijk zal het mengsel zo wel bruin opleveren, maar voorlopig is dit veel plezieriger.

kastverf

bodem, geverfd