Honingoogst

Begin van de week heb ik van enkele kasten de verzegelde ramen afgehaald. De eerste emmer honing is binnen. Ik heb vandaag gemerkt dat ik hem al moet beginnen roeren. Na het afschuimen van de emmer is de helderheid van de honing snel aan het verdwijnen. Hij krijgt nu reeds een parelmoerschijn. Eens opgepot, kan ik het restant van vorig jaar vergisten tot mede. De honingliefhebbers kopen dan toch liever verse honing.

Zelf heb ik weinig acacia in de buurt, maar de tamme kastanje en de linde zal nu snel  gaan bloeien. En daarna is het gedaan. Zelfs de bramen en de bosbessen bloeien reeds. Een zeer laat voorjaar, maar een zeer snel. Ik denk dat men in meer noordelijke streken zoals Canada of Zweden ook op deze manier imkert: kort maar intens. In elk geval is geen enkel jaar identiek. Van de 6 apidea’s zijn er 4 met een mooie koningin. Nog even geduld en aan het verzegeld broed kan ik dan zien of ze goedlegs zijn. Ook voor de broedafleggers is het nog even te vroeg.De zwerm die ik vorig jaar in augustus heb gevangen, is een mooi volk geworden. De voorbije maand heb ik de koningin niet meer gezien, maar wel haar eitjes. Vandaag vond ik bij de controle een mooie gesloten dop in eht midden  van een raam en iets verder ook nog een belegde dop met een larve van een drietal dagen. De kast zat vol bijen, verzegeld broed en zelfs nog een massa eitjes. Het betreft hier dus bijna zeker een stille moerwissel. Ik heb de larve verwijderd en de dop laten staan. Wel heb ik met een punaise dit raam gemerkt om het volgende week eens te controleren. Als de dop dan is uitgelopen, heeft het volk zichzelf een mooie nieuwe koingin cadeau gedaan.

Zojuist heb ik het laatste volk dat ik teveel had, afgeleverd. Bij een nieuwe imker die de volgende winter een cursus gaat volgen. Hij heeft blijkbaar wel een mentor met wat ervaring. Ik heb het volk ter plekke gesplitst in twee Kempische kasten. Op deze manier kan hij dit jaar reeds  twee volwaardige volken inwinteren. Hij was samen met zij mentor toch erg blij met mijn zeer zachtaardige bijen. Ondanks de rit van drie kwartier, lieten ze zich zeer raamvast overhangen en onze kapruinen waren eigenlijk zelfs niet nodig geweest. Hopelijk gaan ze ook bij hem voor veel imkerplezier zorgen.

Luc, mijn stagelopende imker, heeft me deze week gebeld met de melding dat hij zijn koningin heeft gezien en gemerkt. Daar gaat alles dus ook prima.