Grasmaaier

Het phaceliaveld is ingezaaid en nu wachten we op de eerste regen. Niettegenstaande het perceel eigenlijk in het gebroekte ligt, is het er momenteel zeer droog. Een twintigtal meter voor de kasten heb ik enkele jaren geleden een put gegraven om de bijen van het nodige water te voorzien en hier kan ik zeer gemakkelijk het peil van het grondwater controleren en dat staat momenteel op 60 cm. Vandaag heb ik ook de zitmaaier buitengehaald en voor de eerste keer het gras onder de fruitbomen gemaaid. Het ziet er nu allemaal weer wat ordentelijker uit. Maar ook hier vloog het stof in het rond. Ik verwacht eigenlijk in maart en april veel regen om voldoende water te voorzien voor de rest van het jaar. Dit ziet er momenteel niet goed uit. We spreken niet voor niets over maartse buien en aprilse grillen. Niemand wil twee maanden continue regen, maar elke dag een frisse bui mag best voor de ontluikende natuur. Hopelijk krijgen we na de voorbije koude geen droogte te verwerken.

Ik heb deze week een derde kast geplaatst bij een klant. Deze man heeft een kleine boomgaard, net als zijn buur overigens en de drie aanpalende straten leveren eveneens goede dracht. Een straat met linden, een met paardenkastanjes en de derde met acacia’s. ‘This must be heaven’ voor de bijen. De kast heeft ook direkt een honingzolder gekregen vermits er al 2 pruimenbomen de eerste bloei vertoonden. En de kast was trouwens loodzwaar. Ze waren blijkbaar ook goede rovers op mijn stand. Nu staan ze alleen en zullen ze het zelf moeten klaren.

Bij mijn vader staan nu nog 9 kasten. Twee segenbergers en zeven kempische kasten. Bij de beste segenberger heb ik vandaag een nieuwe kempische broedbak opgeplaatst met waswafels. Het is de bedoeling dat ik volgende maand deze bak volledig als nieuw volk afneem en een honingzolder geef voor de zomerdracht. De segenbergerbak wordt dan verder gesmolten. Indien er nog enkele doppen worden opgetrokken in deze bak, worden ze opgekweekt tot koninginnen want dit volk heeft vorig jaar voldaan. Als ik morgen even de tijd heb, ga ik op twee andere bakken een eerste honingzolder zetten. Ook de vier bakken aan het waterbroek moeten zeker volgende week een honingzolder krijgen. Het gewicht van de broedbak zal bepalen wanneer ze deze krijgen. Een kast van 35 kg krijgt een honingbak. Ze hebben dan voldoende voer en moeten worden uitgebreid. De voorjaarscontrole met controle van het broednest, het geven van een waswafel en een darrenraam doe ik toch pas bij een temperatuur van 15 graden en dat zou waarschijnlijk volgend weekend het geval kunnen zijn.