controle kasten

Zojuist met de stetoscoop nog eens gaan luisteren aan de kasten. Ze lieten allen een mooi zoemgeluid horen op 1 kast na. Controle langs de 4 zijden bevestigde: Deze kast is leeg! Geopend en de middelste 3 toplatten waren nog warm. Met een zaklamp geen beweging of bijen meer te zien. De ramen omhoog geheft en deze zaten allen voor 3/4 vol verzegeld voer. De middenste ramen haden een broedvlak van ongeveer 20 – 25 cm maar volledig leeg. Aan de rand een open koninginnendop. Op een hoopje zaten nog een 40tal bijen, maar allemaal dood. Op de bodem lagen nog enkele tientallen. Ik heb het vlieggat gesloten en ga na de vorstperiode deze kast weghalen en volledig onderzoeken. Veel lawaai maken en gerommel vond ik op dit moment niet zo’n goed idee. Zoals het er nu uitziet, zijn deze bijen moerloos geworden en hebben nog een koningin aangezet die niet meer werd bevrucht. Ik ga ze in elk geval zoeken binnenkort tussen de dode bijen.

Terug thuisgekomen heb ik de papieren er even bijgehaald en wat blijkt… Deze kast is een nazaat van een kast die vorig voorjaar moerloos werd. In de 3 jaar dat ik nu zelfstandig imker, is dit de vierde kast die ik verlies. Eén verdacht ik vorig jaar in de late herfst van de beruchte verdwijnziekte en drie waren moerloos geworden. De eerste kan natuurlijk ook simpel moerloos zijn geworden waarn alle bijen verdwenen. Uit de afstamming blijkt nu echter dat al deze volken afstamden van het volk dat vorig voorjaar moerloos werd. Het volk dat bij mijn schoonvader in 2009 ook al een stille moerwissel had gedaan. De andere 3 kasten die ik daar heb gekregen en hun afstammelingen, zijn nog allemaal in orde. Zou het kunnen dat die kast de stille moerwissel zo sterk heeft ingekweekt, dat ze dat frequent deden? En vroeg of laat, doen ze dat dan eens op een foutief tijdstip en wordt het volk moerloos. Het probleem heeft zich momenteel misschien zelf opgelost, daar deze kastlijn nu volledig is verdwenen.