Nieuwe stal voor jonge bijenvolken

bijenstalVandaag begonnen aan de opbouw van de nieuwe stal voor de jongvolken. De eerste 3 meter staat er. De eerste bak is ook al verplaatst. Het onderstel heb ik samengezocht van enkele betonnen palen en dit werd waterpas gezet. Het oude ingevallen deel kan nu verder worden afgebroken en dan kan de stal nog enkele meters langer worden gemaakt. Vermits de bijen nu op tros zitten, kunnen ze gemakkelijk worden verplaatst. Als ze binnen enkele weken weer eens buitenkomen, vliegen ze toch weer in. Ik ben wel van plan om begin februari de produktievolken uit het Waterbroek weg te halen naar Gerhagen. In het Waterbroek moeten nog 80 canadapopulieren gerooid worden en dat kan flink storen. Als deze bomen gerooid zijn, breng ik dan de jongvolken naar ginds en ze kunnen dan een jaar dienst doen als produktievolk. In Gerhagen worden dan weer jongvolken opgebouwd voor het volgende jaar. Op deze manier wordt de honing geproduceerd door jonge volken van het voorgaande jaar die volledig op nieuw uitbebouwde broedramen zitten. De enige 3 oude ramen, een voerraam en de 2 ramen met broed, het begin van de broedaflegger, zitten nu aan de zijkant. Deze worden in het voorjaar verwijderd en vervangen door een darrenraam en 2 waswafels. De oude volken die dan naast de nieuwe jongvolken komen te staan, zullen hoofdzakelijk moeten dienen als reserve. Het is de bedoeling om maximaal 4 produktievolken in het Waterbroek aan te houden. 

bijenstal