Oliepersje

In het filmpje, nog steeds niet voldoende licht, gebruik ik de pers om een deel van mijn pompoenpitten te malen. Deze olie is zeer donkerrood en ook hier zit de smaak van de pompoenpitten er duidelijk herkenbaar in.

Het bezinksel van de walnotenolie heb ik nu enkele keren gebruikt als olietoevoeging aan mijn dagelijks brood. Een soeplepel van het vettig bezinksel heb ik zo toegevoegd aan het deeg en het brood wordt als veel lekkerder ervaren. Het is net alsof ik er broodverbeteraar aan heb toegevoegd. Maar ik weet wel zeker dat het een natuurlijk preparaat is en geen chemisch goedje.

Gisteren gereageerd op een advertentie in Het Belang van Limburg: Gratis hibiscusplanten van 50 cm, ongeveer 200 stuks. Vermits het in de buurt was, ben ik er dadelijk op afgegaan. De brave man had zijn gratis advertentie wel iets onderschat, want zijn telefoon stond niet stil. Ik heb er 50 meegekregen en ben ze dadelijk gaan planten aan de bijenstand. Stilletjesaan raakt het stukje grond van 30 are volgeplant met struiken en bomen. Ik verheug me al op volgend jaar. Zo heb ik het voorbije jaar ook een bedje aardperen gepoot en de opbrengst is enorm. De grootste knollen kan ik oogsten en de kleinere die ik laat zitten moeten volgend jaar voor nieuwe aanplant zorgen. Het viel me op dat de aardpeerknollen veel egaler en dikker waren dan thuis in de tuin. Ik ga volgend voorjaar toch ook eens enkele aardappels poten. Zomaar in het wilde weg. Niet om volledig in eigen behoefte te voorzien, maar om eens iets anders op tafel te zetten.