Zuiveren van de was


 

Ik heb het nieuwe imkerlokaal in gbruik genomen door de vuile was van de oude raten en de ontzegelwas te smelten. De wasblokken die reeds een keer werden gesmolten op deze manier worden nu voor de tweede keer in de stoomsmelter gedaan. Voor de tweede keer krijgt het vuil de kans om zich af te scheiden in een vuile laag onder aan het blok was. Na stolling wordt deze vuile laag van het blok was afgesneden. Deze gezuiverde blokken worden nu nog minstens 1 keer gesmolten in de bain marie en de was kan dan worden gebruikt voor het gieten van nieuwe waswafels. Dit zal volgende week ergens gebeuren waarna ik ook hiervan een filmpje zal trachten te posten.

Als stoomwassmelter gebruik ik een stoomketel om fruit te ontsappen. Ik heb hem gekocht op een rommelmarkt voor enkele euro’s. De oude ramen worden simpelweg uitgesneden en de raten in een vitragegordijn of panty gestopt. Dit pakje wordt dan in de stoomsmelter gedaan en het ergste vuil wordt zodoende al gefilterd. Van de zo bekomen wasblokken wordt de vuile onderlaag afgekrabd en deze blokken worden dan terug gesmolten zoals in de beide filmpjes is te zien. Ook het fotoalbum over de wasproduktie laat deze stappen zien.