kastcontrole

Zojuist de produktiekasten gecontroleerd. Vorige week zat kast nr4 zonder open broed en vooral daarom deze hercontrole. Er was ook nu weer geen open broed te vinden. Met een meegenomen loep kon ik ook geen eitjes ontdekken. Ik heb de afgezette honingbak en de broedbak afgedekt met een handdoek en ondertussen kast 5 geopend omdat die vorige week zeer mooie platen broed had. Het is ook een van de twee beste volken. Hier heb ik dan een mooi raam met BRIAS (broed in alle stadia) uitgezocht en in kast 4 gehangen. En met de loep heb ik inderdaad eitjes gezien. Dit raam heb ik gemerkt om na 3 dagen te controleren of kast 4 hier doppen heeft op aangezet. In dat geval zijn ze dus echt moerloos. Doen ze dit niet, dan hebben ze nog een koningin. In dat geval verdenk ik ze van een stille moerwissel en is de nieuwe moer misschien nog niet aan de leg. Het huilen van het volk als ze moerloos zijn, heb ik de voorbije dagen ondanks er speciaal op te letten niet gehoord. Dus wait and see… Kast nr2 heeft ook zeer mooie platen broed en deze kunnen op dezelfde manier worden gebruikt als straks blijkt dat er een aflegger moerloos is. De eerste afleggers van eind april, zouden nu verzegeld broed moeten hebben. Deze controle wordt vermoedelijk deze namiddag gedaan.

Vermits ik nu eitjes heb gezien, wat me nog nooit eerder was gelukt, weet ik nu zeker dat ik een loep nodig heb voor dit werkje. Vermits er deze week een leesloep stond in de Lidl, ben ik daar even binnengewipt. Het betreft een leesloep in soepel plastic dat 3 x vergroot en gebruikt wordt om kaarten te lezen. Het leesveld is 22x16cm en vermits ze minder dan 2,50 euro kosten, heb ik er  3 meegebracht. Ik vermoed namelijk dat ze door krassen op het oppervlak snel onbruikbaar zullen worden. We zullen ze straks eens testen en zien wel hoelang ze kunnen functioneren.