Mede

Giseren de mede opgestart met de resterende honing van vorig jaar. Vermits de eerste honingoogst is opgepot, heb ik de resterende potten van vorig jaar opgebruikt voor de medegisting. Eerst en vooral had ik 2,2 kg bananen volledig laten doorrijpen tot ze zwart zagen. Deze bananen heb ik gepeld en 20 minuten gekookt. Na uitlekken door een neteldoek, is dit vocht gebruikt bij de most. Het geeft een langere smaak aan de mede zonder de smaak van bananen. 7,5kg honing heb ik au bain marie op 50°C gebracht en de lopende honing opgelost in enkele liters water op 50°C. Het oplossen gaat hierdoor vlot. Ik heb daarna met het bananenvocht en water aangevuld tot 25 liter. Er is 38g citroenzuur en 122g wijnsteenzuur bijgevoegd, 15g tannine, 15g voedingszout, 15g enzymen en 5 kruidnagels. Vier uur later heb ik het mengsel over een wattenlaag gegoten en verdeeld in 2 vaatjes van 10 liter en 1 fles van 5 liter. De kleine fles met de bedoeling om na overhevelen de vaatjes te kunnen bijvullen tot bovenaan. Eén vaatje is gestart met een gist voor droge mede. Het tweede vaatje en de fles heb ik geënt met een gist voor zoete mede. Vanmorgen is de gisting van de droge mede al goed op gang gekomen. Het soortelijk gewicht van de most is 1100 en kan bijgevolg een alcoholpercentage halen van 12-13% vol. De gist is van Wyeast en komt net als de andere produkten van Brouwland in Beverlo. Vorig jaar heb ik halfdroge, droge en zoete mede gemaakt waarvan de halfdroge het best in de smaak viel bij iedereen. Daarom heb ik het recept voor de halfdroge nu ook gebruikt, maar met de 2 verschillende gisten om eventueel een verschil op te merken.