Controle koningin

In mijn derde volk had ik vorige woensdag het koninginnerooster tussen de broedkamer en de overwinterde honingkamer gezet. Vandaag bleken er geen larven of eieren in de honingkamer te zitten. Een zeer vluchtige controle van de broedkamer leerde me dat ze vorig jaar het darrenraam nog niet eens hadden uitgebouwd. Ik heb dat raampje dus laten zitten. Op het vierde raam van links begon het verzegeld broed met larven rondom. Ik heb niet verder gezocht. De raampjes van de honingkamer heb ik dan maar allemaal afgeveegd en drie raampjes met verzegeld broed teruggestoken. Ik heb dan nog 4 waswafels gegeven en 5 uitgebouwde honingraampjes. Het verzegeld voer in de honingramen zal natuurlijk hoofdzakelijk wintervoer zijn en ik heb dit dus verwijderd. Ik heb ze in de diepvriezer gestopt en als ze nog bruikbaar zijn voor de afleggers ga ik ze daarvoor gebruiken. Van de gelegenheid ook gebruik gemaakt om de resterende honingraampjes in de vriezer te controleren en  alle slechte maatvoeringen uitgesneden ter smelting van de was. De raampjes waren nog afkomstig van mijn schoonvader en die had ze nog gekregen van zijn broer en ook van de pastoor. Ondanks het feit dat het allemaal kempische waren, verschilden ze onderling tot 1 cm in hoogte en 3mm in breedte. Nu zullen ze dienen als aanmaakhout voor de kachel.  Dit jaar heb ik mijn raampjes gekocht en vorig jaar heb ik er zelf gemaakt op de maat van een gekocht raampje. De honingraampjes in voorraad zijn nu allemaal in dezelfde maat. Volgend jaar moeten ook alle broedramen zijn vervangen door nieuwe raampjes.

De weide zag geel van het bloeiende speenkruid vandaag. Ook de peren staan in bloei.