Opzetten honingzolder

Vandaag op de volken een honingzolder geplaatst. Voor de 4de kast met het jonge volkje was het al meer dan tijd. Alles zat barstensvol honing. Het pak apifonda dat ik vorige maand had opgelegd, hebben ze zelfs niet aangeraakt. Ik heb ook een raam vol honing uitgehaald en vervangen door een bouwraam voor darrenbroed. In de honingzolder zijn de middelste 6 ramen uitgebouwd en de buitenste 3 langs beide zijden zijn waswafels.

Ook in de 3de kast heb ik een voederraam uitgehaald en vervangen door een bouwraam. De 1ste kast was het kleinste volk en hier heb ik een slecht uitgebouwd raam vervangen door een bouwraam.

Het 2de volk was weer speciaal. Deze waren ingewinterd op anderhalve bak en ze hadden nu mooi verzegeld broed over de beide bakken. Ik heb er een koninginnenrooster tussengeplaatst en zal nu zondag controleren waar de koningin zat. Namelijk in de bak waar nog eitjes zijn te vinden. Indien ze boven zit in de halve bak, zal ik elk raam afvegen in de onderste bak. Het broed kan dan bovenaan gewoon verder uitlopen. Zitten er boven geen eitjes meer, was de koningin al onder en hoef ik niks te veranderen. Ik moet dan nog wel het darrenraam plaatsen onderaan.

Op enkele ramen heb ik ook al wat verzegeld darrenbroed gevonden. In de tweede helft van april kan ik dan al een aflegger maken. Ik vrees dat dit voor de 4de, overvolle, kast dan meer dan tijd zal zijn om het zwermen nog te beletten.

Binnen 14 dagen kunnen we dan de doppencontrole starten tesamen met het uitsnijden van darrenraat. Dit darrenraam ga ik 3 maal uitsnijden en dat kan ik daarna nog vervangen door een waswafel om uit te bouwen.

Doppencontrole dient nu wekelijks te gebeuren tot einde juni.

Het nectarineboompje heeft enkele bloempjes en één enkele bij had dit boompje uitgekozen voor zijn bestuivingswerk.

bij,  nectarinebloesem