Waswafelen

Zaterdag had ik afgesproken om op de vereniging mijn was te gaan wafelen. De zuivere was wordt gesmolten en in een waswafelijzer gegoten om mooie vellen wasraat te bekomen. De Verenigde Taxanders, de plaatselijke bijenvereninging, heeft vorig jaar een waswafeltoestel aangekocht voor gebruik door zijn leden. Op een gasbek naast het wafeltoestel stond een bain-marie waarin de gesmolten was op temperatuur bleef. Toen mijn voorganger klaar was met zijn was, moesten mijn blokken eerst nog worden gesmolten alvorens er kon worden begonnen. Door die vertraging tussenin, kunnen we maar een 10tal kg smelten op een namiddag. Als er iets is dat op mijn zenuwen werkt, is het wel tijdverlies of onhandige toestellen. Dan moeten de grijze cellen aan het werk tot er een oplossing uit de bus komt.

Omdat de temperatuur van de was ook dient te worden gecontroleerd, had men bij de vereniging al eens gedacht aan een electrische bain-marie met termostaat. Er werd hierbij vooral gedacht in de richting van een electrische inmaakketel of een bain-marie soepketel. Toen ik zondag een bain-marie googlede kwam ik dit toestel tegen:

Bainmarie.JPGTweedehands op Kapaza! van een friturist. Ik heb het toestel direct gehaald en getest. Er zijn weliswaar nog geen gastronormbakken bij, doch die heb ik al besteld bij een klant van mij die een eethuis runt. Met 3 zulke bakken van ca. 3,5L kan de eerste bak worden gebruikt om was uit te scheppen op het ijzer. De tweede bak om alvast was te smelten en de restjes aan het wafelijzer terug te smelten. De derde bak kan dan dienen om een volgende lading was al voor te smelten. Er bestaan zelfs polycarbonaatbakken die slechts een fractie kosten van een RVSbak. Deze zouden zelfs kunnen worden gebruikt als gietvorm om rechtsstreeks de gezuiverde was in gieten en zo te bewaren.