Mede

Vandaag zijn de laatste potjes honing van vorig jaar opgebruikt. Ze worden verwerkt in een halfdroge mede. De most moet morgen nog worden geënt met de gist. 3,5 Kg honing gaat 10 liter halfdroge mede geven op het einde van de rit.

De 7 potten honing Los ik op in 4 liter lauw water terwijl ik 3 zwartrijpe, gepelde bananen gedurende 20 minuten kook in 2 liter water. Aan de opgeloste honing voeg ik achtereenvolgens toe: 15g citroenzuur, 45g wijnsteenzuur, 10g tannine, 6g gistvoedingszouten en 2g enzymen (mengsel van amylase, pectolase en cellulase). Zodra het bananenaftreksel voldoende is afgekoeld, wordt het uitgeperst in een neteldoek en ook toegevoegd aan de most. Hierna gaat er nog 1g kaliumdisulfiet bij en alles wordt na een laatste grondige menging door een laag watten gezeefd in een 10 liter bus en volledig afgevuld met water. Nu staat deze most tot morgenvroeg afgesloten om alle foute gisten te doden die van nature zouden aanwezig zijn in het mengsel. Dan giet ik een liter van deze most in een maatbeker en giet hem enkele malen over en weer in een tweede maatbeker om de vloeistof goed van zuurstof te voorzien voor de eerste gisting. De medegist wordt dan toegevoegd en de 10 liter bidon kan ondertussen worden geschud om ook zoveel mogelijk zuurstof op te nemen. De giststarter wordt dan bij de bidon gegoten en alles wordt afgesloten met een waterslot. Deze bidon wordt op een stil plekje gezet bij een temperaztuur van 20-25 °C.

Wordt vervolgd…