Drukke dag

Vandaag een drukke dag gehad. Vanmorgen de oude broedkamers op kasten 3 en 4 leeggemaakt. Ze hadden 10 dagen op een separator gestaan en het meeste broed was uitgelopen. Ik heb de resterende bijen in de onderliggende honingzolder geveegd en het zouden nu 2 degelijke volken moeten worden die nog wat honing kunnen halen in de volgende weken. Ze hebben nu voldoende bijen en zitten volledig op nieuwe raat in een nieuwe broedkamer. In de nieuwe broedkamers heb ik slechts even gekeken. Alle ramen zijn nog niet uitgebouwd en ze zullen dus wel niet meer denken aan zwermen. Ik heb wel in de beide volken larven gezien. Er is dus een koningin aan de leg op de nieuwe raat. De bijen halen vlot stuifmeel en er zit al flink wat honing in de zolder. Ze hebben dus geen bijvoedering nodig. Ze moeten zich nu maar zelf zien te redden.

De oude raat in de versleten raampjes ga ik nog uitsmelten binnen enkele dagen. Vorig weekend heb ik nog wat oude raten omgesmolten en na 2 passages in de stoomsmelter, heb ik reeds 8,5kg zuivere was om volgend jaar mijn eigen kunstraat mee te gieten. Mijn lokale imkervereniging heeft dit jaar een wafeltoestel gekocht voor zijn leden en dit bespaart ons zo een dure investering.

De oude raampjes hebben me een ganse avond warmgehouden. Met de restantjes was die er nog aanhingen, brandden de raampjes in de kachel als een hellevuur.

Na de middagconsultaties ben ik dan mijn nieuwe motor gaan ophalen. Dadelijk een ritje van 50km gedaan en hij rijdt echt fantastisch. Op de rotondes kreeg ik een echte openbaring, wat een stuurgemak. Het verschil met mijn BT1100 is zoals een auto met of zonder servostuur. Ook even naar de bijenhal geweest en op de zandweg, met gravel in de bochtjes, even de ingrijpende tractiecontrole gevoeld. In de laagste zadelstand zet ik met gemak mijn beide voeten plat op de grond en ik ben 1,74m.  Morgen mijn TomTom Rider installeren om zaterdag naar de Ardennen te touren. Ik zal dan enkele foto’s maken.

Vanavond heb ik de honing opgepot uit de 4 geslingerde raampjes van kast 1. Na een week roeren in een RVSketel met een houten lepel, heb ik zo mijn eerste 4kg, 8 potten honing, binnen.