Opzetten nieuwe broedkamer

Vandaag even na de middag was het 18 graden in de bijenhal. Hier heb ik van geprofiteerd om een uitgebreide controle te doen.

Kast nummer 1 barst van het eten en het broed. De ganse broedkamer vol. De nieuw opgezette broedkamer heeft al 8 bijna volledig uitgewerkte ramen. Enkele cellen bevatten al wat stuifmeel en een beetje nectar. Van eieren is nog niets te merken. Hare majesteit is dus nog niet boven geweest. De onderbak heeft dusdanig veel vastgekitte ramen met kapotte raamoortjes dat ik slechts enkele raampjes heb bekeken. Het is in elk geval prima. Het pak apifonda dat weinig is aangeraakt, heb ik alvast verwijderd. Dit weekend ga ik een honingzolder opzetten.

Kast nummer 2 is bijna even goed. Broed over 7 ramen en de rest vol voer en stuifmeel. Ik heb de tweede broedkamer opgezet en het pak apifonda verwijderd.

Kast nummer 3 heeft slechts 4 ramen met broed, maar de bijen zijn zeer actief en er zijn ook nog enkele ramen met voer. De broedkamer wordt opgezet en het voeder blijft nog even staan.

Kast nummer 4 was de twijfelaar. De kast die niet wou vliegen. Het vraagstuk is nu opgelost: Enkele cellen met larven, maar grotendeels als darrenbroed verzegeld in hagelschotpatroon. Dit wil zeggen dat het verzegeld broed niet mooi is aaneengesloten maar verdeeld over de ramen en over bijna alle ramen van de kast. Hier zijn dus waarschijnlijk eierleggende werksters aan de gang. Als bij een volgende controle er geen verschil is, zal ik deze kast moeten afzwavelen. Voor een nieuwe koningin is het nog te vroeg en van die kolonie winterbijen zal volgende maand toch niet veel meer overschieten. Wellicht kan ik een nieuwe kast opzetten in mei van een verzamelaflegger.

Vermits kast 1 en 2 een jonge koningin hebben van vorig jaar en deze kasten ook effectief de betere zijn, ga ik toch proberen om dit jaar 4 nieuwe koninginnen te kweken van kast nummer 1. Mijn belangrijkste bedrijfsmethode zal dus gaan bestaan uit de selectie en overwintering met nieuwe jonge koninginnen en jaarlijks een vernieuwing van alle broedraat en de helft van de honingraat.

De eerste 4 honingzolders heb ik alvast klaargemaakt. Telkens 6 leeggeslingerde ramen van vorig jaar, centraal geplaatst en aan de beide randen 3 waswafels. De honingzolders en veel van de de ramen zijn echter in zo’n slechte staat dat ik ofwel nieuwe honingkamers ga maken in de winter of nieuwe ga kopen. Hier wil ik volgend jaarecht wel  van verlost zijn. De leeggeslingerde ramen van vorig jaar die ik nu over heb, dien ik later dan nog te smelten. De raampjes zelf zullen dienen als aanmaakhout voor de kachel. Zo doordrongen van was branden die houtjes als een hellevuur.